TBMM - ALİ HAKAN DER

Danıştay Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıda, kamuoyunda tartışmalara neden olan, "karar düzeltme isteminde yürütmenin durdurulmasına ve duruşma yapılmasına karar verilemeyeceğine" ilişkin düzenleme tasarı metninden çıkarıldı. 

TBMM Adalet Alt Komisyonu, bazı değişikliklerle kabul ettiği Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin raporunu tamamladı. 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu üyelerinin görev süresi 6 yıldan 4 yıla düşürülürken, görevlendirmeyi Başkanlık Kurulu'nun yapması ve görev süresi dolan üyenin yeniden seçilmesine imkan tanınması benimsendi. Böylece Vergi Dava Daireleri Kurulu ile İdari Dava Daireleri Kurulu üyelerinin görev süreleri ve görevlendirilme şekilleri eşitlenmiş oldu. 

Tasarıdaki, "Ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlerle uygulama işlemlerine karşı aynı dilekçeyle dava açılamaz" hükmü, metninden çıkarıldı. 

İdari yargıda ivedi yargılama usulü getiren tasarının ilk halindeki, açılan bir davada 15 gün içinde yapılacak savunmanın uzatılamayacağına ilişkin düzenleme, savunmanın bir defalığına 15 gün uzatılmasına imkan verecek şekilde değiştirildi. Verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurma süresi de bir haftadan iki haftaya uzatıldı. 

Danıştay Dava Daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarının temyiz kararlarına karşı karar düzeltme isteminde yürütmenin durdurulmasına ve duruşma yapılmasına karar verilemeyeceğini öngören düzenleme de tasarıdan çıkarıldı. 

Danıştay'a alınması öngörülen tetkik hakimi sayısında da artış yapıldı. Buna göre daha önce 100 tetkik hakimi alınması öngörülürken, bu sayı 150'ye çıkarıldı. Böylece Danıştay'a ihdas edilen kadro sayısı 1 daire başkanı ve 31 üyeyle birlikte 182'ye yükselmiş oldu.

AA