Haber Merkezi (Ahmet Çınar) - İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nın işletmesini alan TAV Havalimanları Holding AŞ, yasada 'imtiyaz sözleşmesi' gerektiği halde, 'kira sözleşmesi'yle yaklaşık bir yıldır faaliyetlerini sürdürüyor.

İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nın iç ve dış hatlar terminallerinin işletilmesi ihalesi, 2011’in Kasım ayında 610 milyon Avro teklif veren TAV Havalimanları Holding AŞ’ye verildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile TAV arasında, 'imtiyaz sözleşmesi' yerine 'kira sözleşmesi' imzalandı ve TAV Adnan Menderes Havaalanı’nı işletmeye başladı.

'DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU'
İzmirli yurttaş Gündüz Arcan, havaalanlarının kamuya ait olduğunu, bu tür yerlerin kamu tarafından işletilmesi gerektiğini, ihaleyi alan şirketin 'tekel' konumuna geleceğini belirterek, yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi konuyu görüşerek, 28 Aralık 2012’de yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

'İMTİYAZ SÖZLEŞMESİYLE OLUR'
Danıştay 13. Dairesi'nin kararı şöyle: “Tekel niteliğindeki bir kamu hizmeti olan havaalanı işletilmesi; meydan, yer hizmetlerinin yapılması; hava trafik kontrol hizmetlerinin ifası, seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması, işletilmesi ve modern havacılık düzeyine çıkarılması işi, ancak bir imtiyaz sözleşmesiyle özel hukuk kişilerine gördürülebilir. Ancak DHMİ Genel Müdürlüğü, Danıştay’ın düşüncesini almadan, Adnan Menderes Havaalanı’nın işletilmesi işini kira sözleşmesiyle söz konusu şirkete vermiştir. Bu nedenle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.”

Yurtgazetesi