Avukatların sağladıkları danışmanlık hizmetleri  karşılığında ücret talep etme anlamında yaşadıkları sorunlara tercüman olacak nitelikte bir yazı ile İstanbul Barosu’na serzenişte bulunan Av. E.S., iki önemli noktaya dikkat çekti. Ülkemizde genellikle bu tarz işlemlerin bir telefon yardımı veya adliye koridorlarında sorulan kaçamak sorular ile halledilmeye çalışıldığını belirten E.S., danışma ücreti almaları sonucunda aynı doktorlar gibi sorunun ne olduğu, çözüm yolları, riskleri ve takip masrafları hakkında  karşı tarafı daha net bilgilendirebileceklerini  dile getirdi. Ancak vekalet ücreti  alınarak, davanın kazanılıp kaybedilmesinin birbirinden ayrı şeyler olduğunu vatandaşın öğrenebileceğini savunan avukat, aslında yasak olan fakat bir çok meslektaşı tarafından uygulanmaya devam eden “yarısı peşin, diğer yarısı dava bittikten sonra” uygulamasının da ortadan kalkması gerektiğini savundu.

BARO,“KANUNA AYKIRI” DİYOR

İstanbul Barosu, tarafından 23 Kasım 2012 tarihinde yayınlanan duyuru ile mobil hukuk projesi kapsamında avukatlara hizmet vermek üzere telekomünikasyon ağı kurularak bu ağ ile GSM firması üzerinden şirketi arayan kişilerin avukatların telefonlarına yönlendirildiği, böylece avukatların sözlü hukuki danışmanlık hizmeti vermelerinin sağlandığı ifadelerine yer verilmişti. Arayanın telefon hattına yansıtılan ücretin avukatla şirket arasında paylaştırılmasının bazı maddelere aykırı olduğunu ve tüm meslektaşlarının bu uygulamadan uzak durması gerektiğini belirten İstanbul Barosu’na karşılık olarak ilgili şirket bir tekzip metni yayınlamış ve bu metne sitemizde yer verilmişti.Tekzip metnine destek olacak nitelikte ifadelerle Baro’dan isteklerde bulunan Av. E.S. yazısında,  ilgili şirket ile irtibata geçtiğini ve bu tarz bir danışmanlık hizmetini kullanmaya tüm meslektaşlarını davet ettiğini dile getirdi.

“DESTEK VERİLMELİ”

İlgili şirketin oluşturduğu ağ sayesinde kendisine müşteri temin edilmediğini aksine şirketin sadece numarasını kullandırtarak bir iç hat numarası tahsis ettiğini ve kendi müşteri portföyünüzle şirkete başvurmanız gerektiğini belirten Av. E.S.,  uygulamanın çok faydalı olacağını sözlerine ekledi. Bu tarz bir uygulamanın özel kişiler tarafından değil de, öncesinde C.M.K ve adli müzaheret gibi bir mesleki makam olarak kabul edilen İstanbul Barosu tarafından  gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren avukat, mobil hukuk projesine destek verilmesi gerektiğini savundu. (hukukihaber.net)


Hukuki Haber aracılığıyla Av. E.S.'nin İstanbul Barosu'na gönderdiği ilgili yazıyı okuyucularımızla paylaşıyoruz;