Sağlık bilgilerinin gizliliğinin ihlal edilme tehlikesi nedeniyle çok tartışalan e-nabız sisteminde yeni bir gelişme yaşandı. Sistem açıldığında aniden hekimlerin karşısına otomatik veri gönderildiğini bildiren bir yazı ile “durdur” ve “devam et” seçeneklerinin bulunduğu iki kutu çıkıyor. Bu arada hekime, “2015 yılına ait verilerinizin tamamının enabız sistemine gönderilmesi gereklidir” uyarısında bulunuluyor. Hekim otomatik devreye giren sistemi isterse durdurabiliyor ancak o sırada muayenede ise sistem o hekimin hastalarına ait bilgileri alıyor.



Sağlık Bakanlığı, geçen yıl 5 Şubat’ta yayımladığı genelgeyle e-Nabız Sağlık-Net Online Sistemi kurduğunu bildirdi ve bütün kişisel sağlık bilgilerinin kendisine gönderilmesini istedi. Sistemin amacının “hastaların her nerede tedavi görürse görsün bu sistem üzerinden kendi sağlık bilgilerine erişebilmesi” olduğu belirtilerek, bakanlığa bağlı hastanelerin sisteme entegre olduğunu, aile hekimliği, üniversite hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının da sisteme entegre olmasını istedi.

Kişisel sağlık bilgilerinin toplanmasının gerekçesi ise “Gelecekte alacağı sağlık hizmetinin doğuracağı ihtiyaç anında bu bilgilere erişilemez olması, ilgililer hakkında sorumluluk doğurabilir” şeklinde açıklandı. Şu an sisteme bakanlık hastanelerinin yanı sıra aile hekimleri, üniversite hastaneleri ve ve özel sağlık hizmet sunucuları da entegre olmuş durumda.

Hastaneye gelip odasında bilgisayarını açan hekimler bir süredir ilginç bir uygulamayla karşı karşıya. Sistemin devreye girmesiyle hekimlerin karşısına, o hekimin hastalarına ilişkin bilgilerin depolandığı gösteren bir yazı çıkıyor. Hastalarına ait bilgilerin otomatik olarak alındığını gören hekimlerin “durdur” ve “devam et” şeklinde iki seçenekleri bulunuyor.

Hekimler, hastalarına ait bilgi akışını isterse durdurabiliyor ancak sistem hekime, “2015 yılına ait verilerinizin tamamının enabız sistemine gönderilmesi gereklidir” şeklinde uyarı veriyor.

Hastalarının bilgilerini göndermeyen hekimler için bu durum günde birkaç kez tekrarlanıyor. Yazının çıktığı sırada muayenede olan veya bir şekilde ekran karşısında bulunmayan hekimler, “durdur” seçeneğini tıklayamazsa, sistem tüm bilgileri otomatik olarak kendisi alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr