“Baroda değişim zamanı” sloganıyla yola çıkan Hukukun Üstünlüğü Platformu tarafından organize edilen “Nasıl bir baro?” konulu panel, Altunizade Kültür Merkezi’nde yapıldı. Trabzon ve Bursa Baro Başkanlarının konuşmacı olarak katıldığı panele daha önce katılacağı açıklanan Çanakkale Baro Başkanı Avukat Tülay Ömercioğlu, geçirdiği gribal enfeksiyon nedeniyle panele katılamadı.

14 Ekim Pazar günü yapılacak olan İstanbul Barosu seçimlerine yoğun bir şekilde hazırlıklarını sürdüren Hukukun Üstünlüğü Platformu, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Avukat Rıza Saka’yı aday olarak çıkaran Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Nasıl bir baro?” konulu panele çok sayıda avukat ve hukukçu katıldı.

Rıza Saka: İstanbul Barosu siyasi çalışmaların odak noktası haline geldi
Moderatörlüğünü Yeni Anayasa Platformu çalışmalarına da katılan Avukat Mehmet Uçum’un yaptığı panelde bir açılış konuşması gerçekleştiren İstanbul Baro Başkan Adayı Avukat Rıza Saka, değişimi isteyen avukatların sesi olarak 14 Ekim akşamı seçimden kazanan olarak çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda İstanbul Barosu’nun nasıl olması konusunda birtakım çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Saka, baroların etkinsel ve kurumsal kimliklerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul Barosu’nun farklı siyasi çalışmaların odak noktası haline geldiğinin de altını çizen Başkan Adayı Saka, “Hukukun Üstünlüğü Platformu İstanbul Barosu’nda değişim istiyor. İstanbul Barosu, Türkiye’deki avukatların yüzde 40’ına sahip. Dolayısıyla büyük çoğunluğun sesinin temsil edildiği bir baro. Her geçen gün mesleki anlamda yeni sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Elbette siyasi söylemler olacak ama bu, toplumun sesini temsil etmeli. İstanbul Barosu, avukatlarını sahipsiz bırakıyor” diye konuştu.

Mehmet Şentürk: Türkiye’de hukuk eğitimi çok kötü

Panele katılan ve 3 dönemdir Trabzon Barosu Başkanlığını yöneten Avukat Mehmet Şentürk avukatlık mesleğindeki en büyük baskının sayısal baskı olduğunu belirtti. “Baroların Toplumsal Sorumluluğu” başlığı altında katılımcılara görüşlerini açıklayan ve yaşam hakkından sonra en temel hakkın savunma hakkı olduğunu vurgulayan Şentürk, “Türkiye’deki hukuk eğitimi çok kötü” dedi. Baroların meslek örgütü gibi olmadığına da dikkat çeken Şentürk, “Avukatlık mesleğinin topluma karşı bir sorumluluğu var. Hukuk fakültesi öğrencilerinin yüzde 86’sı hiçbir şey kazanamadığı için barolarda avukat oluyor. Tüm ihtiyaçlara cevap verecek yeni bir avukatlık yasasına ihtiyaç var. Öncelikle staja kabul sınavı yapılması lazım. Mesleğe kabul sınavı yazılı veya test olmamalı. Sözlü ve mülakat şeklinde de olmalı” dedi.
Şentürk, “Barolar muhalif olmalı çünkü avukatlık mesleğinin özünde muhaliflik vardır ancak muhalefet yapmamalılar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Birkan: Avukatlar özgürse o ülkede demokrasi vardır

Panele katılan bir diğer konuşmacı olan Bursa Baro Başkanı Avukat Zekeriya Birkan ise “Baroların Yargı Sistemi, Hukuk Devleti İçindeki Yeri ve Görev Alanları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Avukatların toplum en alt kesimi ve en üst kesimiyle bir araya gelen meslek sahibi kişiler olduğunu kaydeden Birkan, “Bizlerin varlığı ekonomiyi ve siyaseti de doğrudan etkiliyor. Bir ülkede avukatlar özgürse o ülkede demokrasiden söz edilebilir. Bence tüm barolar insan haklarını ve özgürlüğü savunmalı” dedi. Barolara nispi temsil sisteminin gelmesi gerektiğinin altını çizen Birkan, “Bu olmazsa avukatlar barolara yabancılaşır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Panele katılanlar, merak ettikleri soruları panele katılan konuşmacılara sordu.
hukukihaber.net