ELAZIĞ - İsmail Şen

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde yaşayan eski çoban Abdulbahri Aydın, dağda gezerken topladığı renkli doğal taşları, el aletleri kullanarak sanat eserine dönüştürüyor.

Kızılpınar köyünde dağlardan topladığı renkli doğal taşlardan spiral ve çeşitli el aletleri kullanarak kılıç, balta, kama, kalkan, gitar, ağaç, kalp, şahin, kartal, at, ejderha, serçe figürleri yapan Aydın'ın eserleri beğeni topluyor.

Eserlerinin satın alınması üzerine, yaptığı çobanlığı ve hayvancılığı bırakarak yaklaşık 5 yıl önce köyünde atölye kuran Aydın, aynı zamanda taştan duvar ve mekan süsleme işiyle uğraşıyor.

Aydın, AA muhabirine, köyde çobanlık yapıp dağda sürüsünü gezdirirken renkli doğal taşların ilgisini çektiğini, bunları evde süs eşyası ya da oyun aracı olarak kullanmaya başladığını söyledi.

"Hayvanlarımı satarak atölye kurdum"

Daha sonra taşlardan çeşitli figürler yapmaya karar verdiğini anlatan Aydın, 6 yıl önce internetten görüp satın aldığı çeşitli el aletleriyle taşlar üzerinde çalışmaya, yaklaşık bir yıllık uğraşının ardından da iyi sonuçlar almaya başladığını kaydetti.

Yaptığı figürleri beğenenlerin, bunu iş haline getirmesini tavsiye ettiğini belirten Aydın, "Bu potansiyeli kendimde görebiliyordum ancak bunun için yeterli tezgahım, atölyem yoktu. Hayvanlarımı satarak atölye kurdum. Daha sonra çeşitli figürler yapmaya başladım. Çalışmalarımı daha da artırmayı düşünüyorum. Hedefim, doğal taşlardan yaptığım figürlerle büyük şehirlerde sergi açmak." dedi.

Taşlar üzerinde kırılma riski nedeniyle büyük titizlikle çalıştığını bildiren Aydın, figürleri tamamen kendisinin tasarladığını dile getirdi.

Köyünün il merkezinden uzak olması nedeniyle eserlerini daha çok sosyal medya üzerinden tanıtmaya çalıştığını belirten Aydın, "Köyümde 'çoban Bahri' olarak bilinirdim ancak bu sanatla uğraşmaya ve ortaya koyduğum eserlere insanlar hayranlık duymaya başladıktan sonra bana 'taşlara hayat veren bir sanatçı' gözüyle bakmaya başladılar." diye konuştu.

Kaynak: AA