İSTANBUL

Terör örgütü DAEŞ içerisinde çalışkanlık gösterdikleri iddiasıyla örgüt önderi yer aldığı tamlanan Halis Bayancuk'un da aralarında bulunmuş yer aldığı 10'u vakfedilmiş 96 sanığın 'terör örgütünü kumanda etmek ve örgen olmak' derece suçlardan 7,5 sene ile 22,5 sene ortada mütebeddil oranlarda hapishane cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.

Terör ve düzenleme suçlara bakmakla işyar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki geçmiş duruşmaya Bayancuk'un da aralarında bulunmuş yer aldığı 9 vakfedilmiş maznun ile 26 tutuklanmadan maznun katıldı. Tutuklu maznun Mehmet Karlı ise duruşmaya gelmedi. Davanın 10 müştekisi de duruşmada apiko bulundu.

Duruşma salonunda arazi darlığı dolayısıyla tutuklanmadan sanıklar, seyircilere ayrılan bölgeye alındı. Burada duruşmayı strateji fail gazeteciler ile sanıklar ortada birtakımı devir tartışmalar yaşandı. Bir avrat gazetecinin beraberinde oturmasını istemeyen sanıklardan biri, bir vaziyete aksülamel gösterdi. Gazeteciler ise duruşmayı ayakta izledi.

Duruşmada müştekilere hitaben mütekellim murafaa heyeti başkanı Ahmet Civelek, müştekilerin ifadelerinin katılması işlemine şimdi geçilemeyeceğini belirterek, müştekilerin duruşmadan ayrılabileceğini söyledi. Bunun hesabına müştekiler, murafaa salonundan ayrıldı.

Kimlik tespitinin arkası sıra murafaa heyeti başkanı Civelek, iddianamenin okunmasına geçileceğini belirtti. Söz düzlük maznun avukatları ise derinlemesine yer aldığı ve halis muhlis sanıklara doğrusu bildirme edilmiş yer aldığı sebebi öne sürülerek iddianamenin okunmamasını istem etti. Duruşma salonunda mevcut vakfedilmiş dü ecnebi tabiiyetli maznun ise çevirmen marifetiyle mahkemeye, iddianamenin kendilerine bildirme edilmediğini aktararak, en azından ekspoze adına okunmasını istem etti. Bunun hesabına iddianame, murafaa heyeti üyesi bilgili kabilinden özetlenerek okundu.

İddianamenin okunmasının ardından, maznun savunmalarına geçildi.

Birleştirilen iddianameler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanmakta olan 2015/385 esasi mahdut iddianamede, 3'ü vakfedilmiş 66 zanlı ile 24 yakınan arazi alıyor. Bu iddianamedeki şüpheliler arasında, bambaşka davadan vakfedilmiş Kuveyt yurttaşı Asaad Khelifal Khadr, Cemil Aslan, Suriye tabiiyetli Muhammed Mustafa Halli ve Halis Bayancuk'un yanı sıra, Suudi Arabistan tabiiyetli Alharthi Saleh Mubaka, Libya tabiiyetli Farag H. Hamad Ali, Kolombiya tabiiyetli Mohammed Elsayed Eltokhy Salim Elshiemy ve Fransa tabiiyetli Sarah Frederique Therese Hervouet de bulunuyor.

İddianamede, terör örgütünün önderi adına yayınlanan İlyas Aydın hesabına ''terör örgütü ihdas etmek ve yönetmek'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla derece hapishane cezası istem edilirken, şüphelilerden Asaad Khelifal Khadr hesabına ise ''terör örgütüne örgen edinmek ve resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 9,5 yıldan 20 yıla derece hapishane cezası isteniyor. Diğer 64 şüphelinin ise ''terör örgütüne örgen olmak'' suçundan 7,5 yıldan on âdemoğlu yıla derece hapishane cezasına çarptırılması istem ediliyor.

İddianameyi ikrar fail İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, benzeşim suçlamalara müteveccih mahkemeye verilen 2015/400 esasi sayılı, Halis Bayancuk'un da aralarında bulunmuş yer aldığı 7'si vakfedilmiş 30 şüphelinin arazi almış yer aldığı iddianameyi de ikrar ederek 66 sanıklı dava dosyasıyla birleştirdi.

Birleştirilen davalar kapsamında, böylecene 10'u vakfedilmiş 96 sanığın bire bir dosyadan yargılanmasına başlandı.

Kaynak: AA