Türkiye genelinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda yılbaşından bu yana gözaltına alınan 989 şüpheliden 228'i tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, polis, jandarma ve hudut birliklerinin son 5 ayda yürüttüğü çalışmalar sonucu çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait dokümanlar, silahlar ve mühimmat ele geçirildi.

Yılın ilk 4 ayında gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 820 şüpheliden 190'ı cezaevine gönderildi.

Terör örgütü DAEŞ'e yönelik çalışmalar mayıs ayında da devam etti.

Mayıs ayının ilk 8 günü Kilis, Gaziantep, Kocaeli, Antalya, İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 43 şüpheliden 9'u tutuklandı, 9 Mayıs'ta Kilis'in Elbeyli ilçesinde Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı unsurlarınca gerçekleştirilen yol aramasında Suriye'ye geçmeye çalışan yabancı uyruklu DAEŞ mensubu şüpheli yakalandı.

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde 11 Mayıs'ta terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 9 zanlı tutuklandı.

Sakarya'daki operasyon kapsamında Irak uyruklu 2 şüpheli tutuklandı.

İstanbul'da 12 Mayıs'ta Suriye uyruklu 5 kişi gözaltına alındı, şüphelilerin adreslerdeki aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi.

Aynı tarihte Batman'da 3 kişi gözaltına alındı.

Elazığ'daki operasyonda aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticisi ve infazcısının da bulunduğu 7 şüpheliden 2'si tutuklandı.

Gaziantep'te, 16 Mayıs'ta Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren yabancı uyruklu 5 terör örgütü DAEŞ mensubu yakalandı.

Malatya'da gözaltına alınan 9 zanlıdan 4'ü tutuklandı.

Kilis'te terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı olduğu değerlendirilen yabancı uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

Şanlıurfa'da aynı tarihte canlı bomba eyleminde kullanılması planlanan malzemeleri temin ettikleri iddiasıyla 2 zanlı tutuklandı.

İstanbul'da 18 Mayıs'ta çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda 3'ü yabancı uyruklu 6 zanlı gözaltına alındı.

Antalya, Samsun, Gaziantep, Bursa, Şanlıurfa, Antalya ve Kilis'te çeşitli tarihlerde terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 56 şüpheliden 9'u tutuklandı.

Gaziantep'te büyük operasyon

Gaziantep'te 18 Mayıs'ta terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, bazı adreslerde arama yaptı. Özel Hareket Şube Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği operasyonda 19 kişi gözaltına alındı.

Merkez Şehitkamil ilçesi Hacıbaba Mahallesi'ndeki eve düzenlenen operasyonda ise DAEŞ mensubu terörist üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi, olayda bir terörist yakalandı.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, yakalanan teröristin isminin Hacı Ali Durmaz, üzerindeki patlayıcıyı infilak ettiren kişinin de Yunus Durmaz olduğunu açıkladı.

Eylemleri engellendi

Vali Yerlikaya, Gaziantep'teki operasyonda yakalanan örgüt mensuplarının, Antalya'da yapılan G20 Zirvesi, HDP İstanbul İl binası, Antalya'daki EXPO Fuarı, Galatasaray-Fenerbahçe maçı, Cumhuriyet gazetesi Ankara binası, Kapadokya bölgesindeki turizm alanları, 19 Mayıs kutlamaları ve AK Parti Olağanüstü Kongresi'ne yönelik eylem planlarının engellendiğini bildirdi.

Bu arada, üzerindeki patlayıcıyı infilak ettiren terörist Yunus Durmaz'ın, DAEŞ'in Gaziantep sorumlusu ve 10 Ekim'de Ankara Garı'ndaki patlamanın planlayıcısı olduğu, saldırının ardından Suriye'ye kaçtığı öne sürülmüştü.

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te 2'si intihar bombacısı 102 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında, DAEŞ üyeliğiyle suçlanan Hacı Ali Durmaz tutuklandı.

TSK'dan DAEŞ'e büyük darbe

TSK, nisan ayında olduğu gibi mayıs ayında da Suriye ve Irak'taki bazı DAEŞ hedeflerini Fırtına obüsleriyle vurdu.

DAEŞ ile mücadele kapsamında önlemlerini artıran TSK, Kilis sınır hattına konuşlu Fırtına obüsleriyle angajman kuralları gereği Halep'in Azez ilçesine bağlı Havar Kilis, Harcele ve Delha köylerindeki mevzileri ateş altına aldı.

TSK unsurlarınca mayıs ayında çeşitli tarihlerinde Fırtına obüsleriyle yapılan topçu atışları ve koalisyon güçlerince düzenlenen hava harekatları sonucu 229 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirildi.

28 Mayıs'ta Suriye'den Kilis'in Elbeyli ilçesi ve sınırdaki 2 karakola yönelik 6 roket ve top atışı yapılan DAEŞ mevzilerine 233 Fırtına obüsü, 40 çok namlulu roketatar ve 4 tank ile atış yapıldı, hedeflere koalisyon uçaklarıyla 11 hava harekatı icra edildi. Atışlar ve hava harekatı sonrasında 104 DAEŞ mensubu öldürüldü.

Örgüte ait 4 çok namlulu roketatar, birer top ve havan mevzisi ile karargah olarak kullanılan 7 bina imha edildi.

Kaynak: AA