ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığınca İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan, "10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü" isimli kitapta, darbe girişiminde yaşanan gelişmeler ve terör örgütü Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçek yüzü anlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığınca "10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü" isimli 42 sayfalık kitap hazırlandı. Kitapta, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan gelişmeler ve terör örgütü FETÖ'nün gerçek yüzüne ilişkin bilgiler yer aldı.

Kitapta, "Darbeye giden süreç nasıl başladı? 15 Temmuz gecesi ne yaşandı? Darbe girişimine kaç kişi katıldı, ne kadar askeri mühimmat kullanıldı? 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında kim var?, FETÖ nasıl bir örgüttür? FETÖ'nün suçla ilgili aktiviteleri nelerdir? Türkiye demokrasisini kim kurtardı? Hükümet darbe sonrası neden pek çok kişiyi görevden alıyor? Görevden almalar ve Olağanüstü hal hukuka aykırı mı? Hükümet, ABD'den Gülen'in iadesini talep etti mi?" soruları ayrıntılı şekilde cevaplandırıldı.

Yurt dışındaki muhatapların konuyu daha iyi anlamaları amacıyla güncel iletişim araçlarından örneklerin sunulduğu kitapta, FETÖ yapılanmasının anlaşılması için dünyada ilgiyle izlenen ABD yapımı "The Following" dizisi de örnek gösterildi. Kitapta, "Dizi, bir edebiyat profesörünün kendi hastalıklı yapısı için insanları bir suç makinesine dönüştürmesinin hikayesini anlatıyor." ifadesine yer verildi.

"FETÖ, fanatik i̇nsanların oluşturduğu silahlı bir kült örgüt"

Kitapta, şu anda 55 ayrı davada baş zanlı olarak yargılanan "Fetullah Gülen'in direktifleriyle bir araya gelen, fanatik insanların oluşturduğu silahlı bir kült örgüt" şeklinde tanımlanan FETÖ'nün, suçla ilgili aktivitelerine yönelik örnekler de yer aldı.

Kitapta ayrıca, şunlar kaydedildi:

"FETÖ mensupları, Gülen'i mehdi olarak kabul etmekte ve talimatlarını eksiksiz yerine getirmekle yükümlü olduklarına inanmaktadır. Olduğundan farklı görünmek anlamına gelen takiye kavramı, FETÖ'nün gizlenmek için kullandığı temel stratejilerden biridir."

FETÖ'cü teröristlerin saldırılarında 35 askeri uçak, 74 tank, 246 zırhlı araç, 3 askeri gemi, 3 bin 992 silah, 37 askeri helikopter kullandıkları belirtilerek, 10 binden fazla FETÖ mensubu asker ve sivilin darbe girişiminde rol oynadığına dikkat çekildi.

Kitapta, 15 Temmuz gecesi F-16 tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin 3 kez, TBMM'nin 11 kez, Ankara Emniyeti'nin 6 kez, TÜRKSAT'ın dört F-16 ve 2 kobra helikopteri tarafından bombalandığı bilgisi de paylaşıldı.

"Türk halkı, darbenin başarısız olmasındaki en büyük nedendi"

Darbenin püskürtülmesinde iki faktörün rol oynadığı vurgulanarak, kitapta şu bilgilere yer verildi:

"Bunlardan ilki, darbeye ilişkin istihbaratın o gün içinde alındığını düşünen FETÖ mensuplarının, darbe girişimini planlanan saatten önceye çekmesi oldu. Bu, darbecilerin planlarını tam olarak uygulamalarına mani oldu. Bununla birlikte 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile sokağa çıkan Türk halkı, darbenin başarısız olmasındaki en büyük nedendi."

"Vatan için sokağa çıkıldı"

Kitapta, bağımsız anket sonuçlarına göre darbeye karşı sokağa çıkan Türk vatandaşlarının yüzde 54'ünün lise ve üniversite mezunu olduğu belirtilirken, meydanlara inenlerin yüzde 52'sini erkekler, yüzde 48'ini ise kadınların oluşturduğu kaydedildi.

Başka bir araştırmaya göre, her siyasi görüş ve düşünceden Türk vatandaşının sokakta olduğu vurgulanan kitapta, hayatlarında daha önce hiçbir eyleme katılmamış vatandaşların oranının ise yüzde 71 olduğu vurgulandı.

Kitapta, "Vatandaşlara ne için sokağa çıktıkları sorulduğunda" ise yüzde 35'inin "Vatan için", yüzde 21'inin "Demokrasi için", yüzde 10'unun "Cumhurbaşkanını desteklemek için", yüzde 10'unun da "Ülke için" cevabını verdikleri aktarıldı.

Yine bağımsız anket sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 64,1'inin, devletin FETÖ ile yaptığı mücadeleyi başarılı bulduğu, yüzde 87,4'ünün ise Olağanüstü hal'in hayatlarını etkilemediğini ifade ettiği kaydedildi.

Halkın yüzde 91,9'unun TSK başta olmak üzere devlet kurumlarında, FETÖ soruşturması kapsamında yapılan gözaltı ve görevden uzaklaştırmaları haklı bulduğu, yüzde 70,3'ünün de olası mağduriyetlerin giderileceğini düşündüğü de vurgulandı.

Yenikapı'daki miting

Kitapta, darbeden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı İstanbul Yenikapı'daki, "7 Ağustos Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin Türk demokrasi tarihinde cumhurbaşkanı, başbakan ve muhalefet parti liderlerini bir araya getiren ilk siyasi miting olması nedeniyle tarihi bir nitelik taşıdığı da kaydedildi.

Mitinge her siyasi görüşten 3 milyonu aşkın Türk vatandaşının katıldığı belirtilerek, bu mitingin aynı zamanda Türk siyasi tarihinin en kalabalık gösterisi olduğu da vurgulandı.

Kitabın tam metnine, "http://www.tccb.gov.tr/assets/dosya/2016-12-02-onsorudafeto-tr-en.pdf" adresinden, 15 Temmuz darbe girişimi hakkındaki diğer yayınlara ise "http://www.tccb.gov.tr/faaliyetler/15temmuz/" adresinden ulaşılabileceği bildirildi.

Muhabir: İlkay Guder

Kaynak: AA