Eski TBMM Başkanı Şahin: - "Türkiye'de cumhurbaşkanını şu anda yargılamak mümkün değildir. Biz bu modelle cumhurbaşkanının yargılanması önündeki engelleri de kaldırıyoruz"

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin "Türkiye'de cumhurbaşkanını şu anda yargılamak mümkün değildir. Biz bu modelle cumhurbaşkanının yargılanması önündeki engelleri de kaldırıyoruz." dedi.

Şahin, partisinin Karabük İl Başkanlığınca Kültür Merkezi'nde yapılan İl Danışma Meclisi toplantısında, Fırat Kalkanı operasyonuna değinerek "Ne işimiz var Suriye topraklarında?" diye soranlar olduğunu belirtti. Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa'nın müdafaasının El Bab'dan, Cerablus'dan başlayacağını ifade eden Şahin, bu soruyu yöneltenlerin "Amerika Birleşik Devletleri'nin ne işi var? Rusya'nın ne işi var? Fransa, İngiltere'nin ne işi var?" diye de sormaları gerektiğini söyledi.

Suriye sınırından sürekli Türkiye topraklarına saldırılar olduğunu aktaran Şahin, Türkiye'nin kendisini savunmasının çok doğal olduğunu anlattı.

Anayasa değişikliğine CHP'nin karşı çıktığına işaret eden Şahin, CHP'nin cumhurbaşkanını halkın seçmesine de karşı çıktığını, bunun halka güvensizlik ve milli iradeye bir saygısızlık olduğunu vurguladı.

CHP lideri Bülent Ecevit'in 1977'de Adalet Partisi'nden istifa etmiş milletvekillerine bakanlık sözü vererek desteğini aldığını ve bu sayede hükümet kurabildiği İstanbul Florya'daki "Güneş Motel" görüşmelerini hatırlatan Şahin, milletin referandumda "evet" demesiyle artık "Güneş Motel" ve başbakanların yüzüne Anayasa kitapçığının atıldığı günlerin geride kalacağını dile getirdi.

- "Elimizden gelen çabayı ve gayreti göstereceğiz"

Anayasa değişikliğinin AK Parti ve MHP milletvekillerinin oyları ile Meclis'ten geçtiğini söyleyen Şahin, "16 Nisan'da 'Bu anayasa değişikliğine ne diyorsunuz?' diye halk referandumuna gidiliyor. Biz tabii ki Meclis'te desteklediğimiz, Türkiye için gerekli ve lüzumlu gördüğümüz bu anayasa değişikliğinin halkımız tarafından da benimsenmesi için elimizden gelen çabayı ve gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

- "Kuvvetler ayrılığı gerçek anlamda bu anayasa değişikliği ile sağlanacak"

"Şu anki anayasaya göre cumhurbaşkanları yetkilidir ama sorumsuzdur" diyen Şahin şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlarının tek başına yaptığı ve diğer işlemlerden dolayı şu an yargılanmaları mümkün değildir. Sadece vatana ihanetten dolayı yargılanabilir. Ama 1991 yılında 'İhaneti Vataniye Kanunu' yürürlükten kaldırıldı. Şu anda cumhurbaşkanı vatanı ihanetten yargılayacak herhangi bir yasal düzenleme de yoktur. Tek başına yaptığı işlemlerden dolayı yargılanacağı gibi görev esnasında yapmış olduğu hatalardan dolayı da cumhurbaşkanı yargılanabilecek. Eğer 'İhaneti Vataniye Kanunu' yürürlükte olmuş olsaydı cumhurbaşkanı 413 oyla Yüce Divan'a gönderilebiliyordu. Şimdi milletvekili 600 oluyor. Sadece 400 milletvekili ile Yüce Divan'a göndermek mümkün oluyor. Türkiye gerçekten hukuk devleti olma yolunda da bu anayasa değişikliği ile önemli bir adım atmış oluyor. Kuvvetler ayrılığı gerçek anlamda bu anayasa değişikliği ile sağlanacak."

"Hayır da hayır var" dendiğini hatırlatan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenen Şahin, şunları kaydetti:

"Biz de diyoruz ki 'Hayır, evettedir' Siz Selvi Hanım'la oturduğunuz nikah masasında evet demeseydiniz 3 tane çocuğa sahip olamayacaktınız. Evet dediğiniz için mutlu bir evliliğiniz var. Hayırda hayır yoktur, evette hayır vardır. Evet dediğiniz için mutlu bir yuvanız ve evliliğiniz var."
 

Anadolu Ajansı