Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Afrika’ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette aralarında .com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın bulunmuş yer aldığı gazetecilerin gündeme bağlı sorularını yanıtladı.

ERKEN SEÇİM OLACAK MI?

Erken seçim ihtimalinin sorulması üstünde Erdoğan, "Ben erken seçimden yana sıfır müşterek insanım. Fevkalade ahval olur, elbette o ayrı müşterek konu. Millet, Anayasa dair partilerin ne yaptığını görüyor. Anayasa imal sürecinden kimlerin kaçtığı da görülecek. Ama söylediğim gibi, ihtilaf buna yanaşmasa da, nüfuz partisi meclise müşterek kanun taslağı getirebilir. Çıkar yahut çıkmaz. Ama 330’un yakalanması halinde, benim tek tereddüdüm yok, budun bu işi halleder" açıklamasında bulundu.

REFERANDUM NE ZAMAN OLACAK?

Erdoğan, plebisit zamanı düşüncesince ise "Cumhurbaşkanı adına bu mevzuda müşterek nesne söylemem akla yatkın olmaz." açıklamasında bulundu.

MESELE BU İŞİ TARTIŞMAK, CHP İSE KAÇTI

CHP’nin riyaset sistemini istemediği nedeni öne sürülerek masaya oturmamasını eleştiren Erdoğan şöyleki konuştu; "CHP bildiğiniz denli masadan çekildi. Neymiş, riyaset sisteminin yer aldığı müşterek masada olmazmış. Ol o masada, erinç çık. Kabul eylemek durumunda değilsin. Parlamentodan da geçmeyebilir. Ama maslahat bu işi tartışmaktır. Bundan bu derece çekinmenin kaçmanın manası nedir? Mesela partilerin kapatılması konusu. Biz o çağ Anayasa değişikliği gündeme vardığında partilerin kapatılmaması icap ettiğini savunduk. Bizim içimizde üç iptidai dost ne eyvah ki bizi sattılar. Diğerleri de Meclis’ten çıkıp gittiler, buna anamuhalefet de dâhil. Tabii 330’u yakalayamayınca o iş pakete girmedi, tümen yama vakası maatteessüf yasaklanamadı. Hala bugün partilerin kapatılması, kapatılmaması konusunu tartışıyor. Bu çağ bu mevzuda en aşırı sesi çıkan HDP, o çağ bırakıp gidenler arasındaydı. Benim Başbakanlığımdaki o süreçte bizler, tümen kapatmaya akıbet veren, bunu parlamentonun iznine yayımcı kılan müşterek konu bildirmek istedik, ama HDP gönül bütünü bırakıp gittiler. Cumhurbaşkanı adına bugün de diyorum ki tümen kapatmaya karşıyım, ki olursa olsun, şayet onlar müşterek suçu irtikap ediyorsa bunun bedelini ödemelidir. Çünkü iddiam şu: Tüzel insan hükümlü edilmez, asıl insan hükümlü edilir. Bence bu mevzuda parlamentoda müşterek müzakerenin yürütülmesinde kâr var. Yeni kanun mevzusuna dönecek olursak, bence, bütünü çekilse bile yola bitmeme edilebilir. Bizim şimdi ilk yaptığımız müşterek kanun emek harcaması var. İktidar partisi o emek vermeyi pekala parlamentoya getirebilir."

PARLAMENTODA GEREKLİ SAYI BULUNAMAZSA NE OLACAK?

"O devir el gözetiminde şöyleki müşterek nesne oluşur: İktidar  partisi gereğini yaptı, ama parlamentodaki gayrı üyeler buna dayanak olmadı. Halk, ‘Meydanda anayasayı tahvil dair verdikleri sözlere, şu partiler sadakatli kalmadılar. Bunu gördük’ der. "

Kaynak: HABER7.COM