ANKARA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ortak göstergeç kanalına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret zımnında uyarı cezası verilmesini kararlaştırdı.

AA muhabirinin RTÜK'ten almış olduğu bilgiye göre, Üst Kurulun bu haftaki toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edilmiş olduğu gerekçesiyle, Halk TV'de 22 Ocak 2016'da gösterilen 'Halk Arenası' programı ele alındı.

Üst Kurul, 6112 önemli RTÜK Kanunu'nun 8/1 maddesinin (ç) bendindeki, 'İnsan onuruna ve hususi yaşamın gizliliğine hürmetkâr olma ilkesine karşıt olamaz, insan yahut kuruluşları tenkit sınırları ötesinde ıvır zıvır düşürücü, pejoratif yahut isnat durumunda ifadeler içeremez' prensibi layıkıyla kanala uyarı cezası verilmesine hükmetti.

Terör yayınlarına 2,5 ayda tahminî 8 bin 918 şikayet

Üst Kurul, başkaca 'terör propagandası yapıldığı' kanıt edilen 'Jiyan', 'Van', 'Özgür Gün' ve 'IMC' kanallarının kanallarını da görüştü.

Jiyan, hür Gün ve IMC kanallarına, kanunun 8/1 maddesinin (a) bendindeki 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlığına ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle ayrılamaz bütünlüğüne, Mustafa Kemal Atatürk öge ve inkılaplarına karşıt olamaz', Van ve hür Gün kanallarına, (b) bendindeki 'Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, semt ve anlayış farkı gözeterek camiası garaz ve düşmanlığa kımıldatma edemez yahut toplumda tiksinti duyguları oluşturamaz', Van ve İMC kanallarına, (d) bendindeki 'Terörü övemez ve isteklendirme edemez, yıldırı örgütlerini çelimli yahut muhik gösteremez, yıldırı örgütlerinin ürkütücü ve tedhişçi niteliklerini reflektör özellikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına misyon bedel halde sunamaz' ilkesinden hareketle uyarı, mülk ve neşriyat tevkif cezaları verdi.

RTÜK'e, bu senenin kökeninden 9 Mart'a derece bulunan dönemde, yıldırı vakalarına müteveccih yayınlar karşı toplanmış 8 bin 918 yakınma geldiği kaydedildi.

Muhabir: Sultan Çoğalan

Kaynak: AA