ABİDJAN

Resmi temaslarda mevcut kazanmak neredeyse beraberindeki heyetle Fildişi Sahili'ne mevrut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Abidjan'ın altın anahtarı ve Fahri Hemşehrilik Beratı takdim edildi.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu'nun kapanış oturumunun ardından, İnci Grup ve Sanko Holding kabilinden toy kurulan beton fabrikasının açma törenine katıldı.

Daha sonradan Abidjan Vilayet Binası'nda planlı törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Abidjan Valisi Robert Beugre kabilinden kentin altın anahtarı ve Fahri Hemşehrilik Beratı takdim edildi.

Beugre, bölgedeki kabile liderlerinin Erdoğan'a, 'güç, cesurluk ve bilgelik' anlamına mevrut 'Agrabe yapu' unvanını verdiklerini söyledi. Kabile liderleri, kötülüklerden korunması düşüncesince afsun ettikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Afrika'ya katışıksız hediyeler de sundu.

Erdoğan, buradaki konuşmasında, Batı Afrika'nın incisi Abidjan'ı görüşme fail önce Türk Cumhurbaşkanı olmaktan sevinme duyduğunu belirtti. Fildişi Sahili halkına ve yöneticilerine faik misafirperverliklerinden ötürü teşekkürname fail Erdoğan, hem düet aynı zamanda heyetler arası baş döndürücü doğurgan görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Abidjan'ın, dostça taayyüş noktasında hepsi dünyaya iyi ortak manken oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

'Biz Türk milleti namına komşularınıza gösterdiğiniz bu yakınlıkta kendimizden de ortak şeyler bulduk, buluyoruz. Dolayısıyla Türkiye'den binlerce kilometre uzakta görülen ve bilinen değerlere cemaat bu kentin gönüllü yurttaşı olmaktan şişman sevinme duyuyorum. Başta Abidjan kazanmak neredeyse sonuç zamanlarda Fildişi Sahili'nin Türk vatandaşlarına kapılarını sonuna denli açtığını biliyorum. Son 10 yılda ülkede canlı ve çalışkanlık yayınlayan Türk vatandaşlarının sayısında kayda bedel ortak artma olmuştur. Vatandaşlarımız buradaki faaliyetleriyle hem zat ülkelerinin aynı zamanda konuğu oldukları ülkenin kalkınmasında hisse sahibi oldular. Ayrıca dü diyar ortada ilişkilerin kuvvetlenmesine ve halkların birbirini hâlâ yakından tanımasına da bu ortak okazyon oluşturdu. Maalesef eskiden Fildişi Sahili kimi acılar, teessürat yaşadı. Bu iyi ülkenin iyi kullanmakta olanları ortada budunsal yahut dini devamlı ağız tatsızlığı ve çatışmalar oluşturulmak istendi ancak bu ziyaretimde hepsi bu çabaların yararsız çıkarıldığını Fildişili dostlarımın ortak ve bu arada bulunduğunu gördüm. Ben beraberlik ikliminin gene orijin salmasında yardımı ve emeği bulunan herkesi kutlama kartı ediyorum, alkışlıyorum.'

Törenin arkası sıra Erdoğan, dışarıda kendisini gözleyen vatandaşları selamlayarak, davetlilerle foto çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili İmamlar Yüksek Konseyi'ni benimseme etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili İmamlar Yüksek Konseyi'ni benimseme etti.

Erdoğan'ın resmi temaslarda mevcut kazanmak neredeyse geldiği Fildişi Sahili'nde, basına gizli gerçekleşen kabul, tahminî ortak zaman sürdü.

Muhabir: Cemil Öksüz

Kaynak: AA