AB’DE CEZA AĞIR

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre AB üyesi ülkeler, Cumhurbaşkanı’na hakareti 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor.

Türkiye’de, Türk Ceza Kanunu’na göre Cumhurbaşkanına hakaret 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, İtalya, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde de bu suça hapis cezası veriliyor.

İşte AB ülkelerinin ceza kanunlarına göre Cumhurbaşkanı’na hakarete verilen cezalar:

İtalya: Cumhurbaşkanının şerefini veya itibarını küçük düşüren kişiler, 1 ile 5 yıl arasında hapisle cezalandırılmaktadır.

Polonya: Aleni hakaret eden kişi, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaktadır.

Almanya: Devlet başkanına hakaret 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

İspanya: İspanya Kralı, usul veya füruuna, eşine, kraliyet mensuplarına veya mirasçılarına hakaret eyleminin ciddiyet derecesine göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya 6 aydan 12 aya kadar para cezası ile cezalandırılmaktadır

Hollanda: Kral’a hakaret suçunun cezası beş yıla kadar hapis ve 20.250 Avro para cezasıdır.

Belçika: Kral’a hakaret suçunun cezası 6 ay ile 3 yıl arasında değişen miktarlarda hapis cezasıdır. Sanığa, hapis cezasının yanında, para cezası ve siyasi haklarını kullanmaktan men cezası da verilebilmektedir.

Malta: Devlet Başkanına hakaret suçunu işleyen kişi Basın Kanunu’na göre üç aya kadar hapis veya 465 Avro para cezası ile cezalandırılabilir. Ceza Kanunu’na göre ise sanığın 18 aya kadar özgürlüğü kısıtlanabilir.

Yunanistan: Devlet Başkanına hakaret suçunun müeyyidesi 3 aya kadar hapis cezasıdır.

Portekiz: Devlet Başkanına hakaret basın yoluyla işlenmişse 3 yıla kadar hapis cezası ve 60 güne kadar adli para cezası verilebilmektedir.

Slovenya: Devlet Başkanına hakaret suçtur ve cezası bir yıla kadar hapis cezasıdır.

İzlanda: İzlanda hukukuna göre, hakaret ve sövme suçlarının devlet başkanına karşı işlenmesi hâlinde yukarıdaki cezalar iki katına kadar artırılabilir.

İngiltere: Hakaret suçunun herhangi bir kişiye karşı işlenmesiyle seçilmiş ya da atanmış kamu görevlisine veya Kraliçeye karşı işlenmesi arasında herhangi bir ayırım yapılmamaktadır.

Fransa: Fransız Ceza Kanununda parlamento üyelerine karşı hakareti düzenleyen kanun maddesi bulunmaktadır. Yani Fransız Cumhurbaşkanına hakaret edildiğinde bu madde işletilmektedir.

Danimarka: Krala hakaret suç olarak düzenlenmiştir.

Litvanya: Devlet başkanına hakaret suçu, 500 ile 1.000 Litvanya lirası arasında değişen para cezası ile cezalandırılmaktadır.

  Kaynak: Hukukmedeniyeti.org