MERSİN - MUSTAFA GÜNGÖR

Aşırı sıcaklar ve yüksek nem oranıyla yaz aylarında yaşamın büyük oranda etkilendiği Çukurova'da, içinde 70'e yakın türü barındıran Tarsus Hayvan Parkı sakinlerinin sıcak havadan etkilenmemesi için özel önlemler alınıyor.

Doğu Akdeniz'in tek hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip, aslandan kaplana, ayıdan deveye, maymundan geyiğe kadar binden fazla hayvanı barındıran Tarsus Hayvan Parkı'ndaki hayvanlar da sıcak ve nem nedeniyle zorlanıyor.

Buldukları gölgelerde ve kafeslerdeki havuzlarda serinlemeye çalışan hayvanları, park yöneticileri de özel hazırladıkları buzlu kokteyller ve günde 2 kez tazyikli suyla yağmurlama yapıp serinletmeye çalışıyor.

Tarsus Hayvan Parkı Müdürü Mesut Özdemir, parkın Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı 110 dönüm arazide kurulu olduğunu söyledi.

Hayvanat bahçesinin fiziki koşullarıyla benzerlerinden ayrıldığını belirten Özdemir, "3 tarafımız sularla çevrili, buraya özgü farklı ve özel ağaç türlerimiz de var. Bunlar da hayvanların yaşam alanlarına büyük katkı sağlıyor." dedi.

Yaz aylarında hayvanların sıcaktan bunaldığını anlatan Mesut Özdemir, "İnsanlar gibi hayvanlar da bu bölgede çok zorlanıyor. Yırtıcı grup hayvanların hepsinin kafeslerinin içerisinde havuzları var. Diğer hayvanları da günde 2 kez öğleden önce ve sonra su sıkarak serinletiyoruz. Rahatsız olmayacak hayvan gruplarına dondurulmuş meyve, sebze ikramımız oluyor. İnsanlar gibi onlar da sıcakta bayıla bayıla yiyorlar. Zor durumda olan hayvanları rahatlatıyoruz, serinliyorlar. Hayvanlar memnun kalıyor." ifadelerini kullandı.

Özdemir, 70'e yakın türde binden fazla hayvan bulunan parkta şubat ve mart ayı itibarıyla yavru doğumlarının başladığını da aktardı.

Bu yıl Toroslara özgü bir ırk olan alageyiklerde ciddi sayıda doğum olduğunu aktaran Mesut Özdemir, şöyle devam etti:

"Burada 6-7 yavru doğumu oldu. Alageyik, soyu tükenme tehlikesi altında. Doğumlar ağustos-ekim ayına kadar devam ediyor. Yırtıcı grubu hariç tüm hayvanlarda yavru aldık. Mümkün mertebe doğal yaşamlarına en yakın ortamı kurmaya çalışıyoruz. Yavruların da sıcaktan etkilenmemeleri için özel gayret gösteriyoruz."

Özdemir ayrıca, hayvanat bahçesine ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını belirterek, Doğu Akdeniz'de tek olması nedeniyle parkın çevre illerden ve ilçelerden yoğun ziyaretçi aldığını, aylık 35 bin ziyaretçinin alanı gezdiğini de sözlerine ekledi.

Parkın ziyaretçileri de yeni yavrularla görmeye geldiklerini belirtip, hayvanlarla buluşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: AA