Çocuk istismarına tepki gösterdiler

  Eskişehir'de eğitimciler ve öğrenci velileri derneği üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla çocuk istismarına tepki gösterdi.Porsuk Bulvarı'nda biraraya gelen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Eğitimciler Derneği (Eğit-Der), Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği (TEÖD) ve Tüm Öğrenci Velilileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) üyeleri 'Susmadık, susmayacağız. Çocuklarımıza yönelik taciz, tecavüz ve istismara sessiz kalmayacağız' yazılı pankart açtı. Sık sık 'Çocuk susar, sen susma' ve 'Çocuk istismarına sessiz kalma' sloganları atan grup adına basın açıklamasını TEÖD Şube Başkanı Hilal Güraslan okudu. Güraslan şunları kaydetti:'Son günlerde basına yansıyan, Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ile Mensupları Derneği'ne yakın kişilerin kiraladığı evlerde kalan 9 -10 yaşlarındaki 45 erkek öğrencinin etüt öğretmeni M.B. tarafından cinsel istismara maruz kaldığı haberlerine hemen hemen her gün bir yenisi eklenmektedir. Her gün farklı yerde, farklı şekillerde ve farklı kişilerce çocuklar istismara maruz kalmaktadır. Bizler, bu ve benzeri vakaların bir daha yaşanmaması için kalıcı çözümlerin biran evvel hayata geçirilmesini, hukukun tecavüzcüleri korumak yerine adaleti tesis etmesini ve Ensar Vakfı başta olmak üzere denetimden uzak dini vakıf ve cemaat evlerinin kapatılmasını talep ediyoruz. 'Bir kereden bir şey olmaz' anlayışı içerisinde olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanını da istifaya davet ediyoruz.'Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,(DHA)

Uşak'ta ‘çocuk bedenime dokunma' eylemi

UŞAK'ta çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti üyeleri, Türkiye'de son günlerde sıkça yaşanan çocuklara karşı yapılan cinsel istismar ve taciz olaylarını yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Uşak Belediyesi önünde toplanan CHP, KESK, Eğitim Sen ve Haziran Hareketi üyesi yaklaşık 700 kişi, ellerinde dövizler ve pankartlarla sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na yürüdü. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Uşak Şubesi Kadın Sekreteri İsyan Can, Türkiye'nin çeşitli illerinden çocuklara karşı her gün yeni bir cinsel taciz ve istismar haberleri geldiğine dikkat çekti.

Türkiye'de kamu denetiminden uzak dini vakıflar ve kuruluşlar aracılığı ile eğitim adı altında yapılan faaliyetlerin sonuçlarının can yaktığını dile getiren Can, 'Diyarbakır'da kaçak Kuran Kursu'nda çıkan, 6 çocuğun yaşamına mal olan yangından sonra Karaman, Aydın, Osmaniye ve Uşak'ta yaşanan cinsel istismar vakaları, gönüllülük adı altında dini eğitim veren kurum ve kuruluşlarla ilgili kamu denetimine ne kadar ihtiyaç olduğunu göstermektedir' dedi. Yargı kararları ve uygulamalarının istismara uğrayan çocuklara, istismarcılar kadar zarar verdiği ifade eden İsyan Can, 'Bu konuda birçok olay örtbas edilmekte, cinsel istismar suçu işleyen sanıklar adeta yargı kararları ile korunmaktadır. Yetmezmiş gibi Diyanet, verdiği fetvalarla çocuk istismarı konusunda erkek egemen düzenin çürümüşlüğünü ortaya koymayı görev edinmiş haldedir' diye konuştu. 

Hükümetin Ensar Vakfı'nın aklama telaşına düştüğünü öne süren İsyan Can, 'Hükümet bütün kurumları ve yandaş medya aracılılığı ile canhıraş bir şekilde Ensar Vakfı ve tecavüzcü öğretmeni aklama telaşına düşerek, neredeyse cinsel istismara uğramış çocukları suçlayacak bir pozisyon almıştır' diye konuştu.Benzer olayların yaşanmaması için kalıcı çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Can, 'Bu ve benzeri vakaların bir daha yaşanmaması için kalıcı çözümlerin bir an evvel hayata geçirilmesini, hukukun tecavüzcüleri korumak yerine adaleti tesis etmesini ve Ensar Vakfı başta olmak üzere denetimden uzak olan dini vakıf ve cemaat evlerin kapatılmasını talep ediyoruz. ‘Bir kereden bir şey olmaz' anlayışı içerisinde olan Aile ve Sosyal Politikalar bakanını da istifaya davet ediyoruz' dedi. Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)

Manisa'da çocuk istismarı protesto edildi

MANİSA Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, çocuk istismarına tepki gösterdi. Manolya Meydanı'ndaki basın açıklamasına, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de katılarak destek verdi. Manisa Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı Tülay Yenigün yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nı istifaya davet ederek konuşmasına başlayan Yenigün, 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı protokollerle bünyesindeki çocuklara yönelik hizmetleri kamusal denetimin fiilen mümkün olmadığı vakıflara devretmektedir. AKP'nin kindar ve dindar nesil yetiştirmek amacıyla yapboz tahtasına çevirdiği ve 4+4+4 ile uyguladığı eğitim sisteminin yarattığı tahribatlar, çocuk evlilikler, çocuk işçiliği ve cinsel istismar vakalarında yaşanan artışlar şeklinde gün yüzüne çıkmaya devam etmektedir.

 İstatistiklere bile çok açık biçimde yansıyan bu tabloya rağmen, çocuk hakların geliştirilmesine yönelik politikalar üretmek bir yana, cinsel istismar suçu işleyen sanıklar hakkında verilen yargı kararları ve Diyanet'in verdiği fetvalar ile çocuk istismarı adeta meşru kılınmak istenmektedir. Mahkemelerin çocukları ilgilendiren cinsel sömürü davalarında kararlarını verirken, Türkiye'nin kabul ettiği sözleşmeleri hayata geçirmelerinin bir uluslararası ve insani yükümlülük olduğunu hatırlatıyoruz. Çocuk istismarı ile ilgili davaların takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz' dedi. Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA) 

Sağlık çalışanlarından çocuk istismarına karşı 'kara steteskop' eylemi

OKMEYDANI Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan bir grup doktor, hemşire ve sağlık personeli, çocuk istismarına karşı 'kara steteskop' eylemi başlattı.Doktorların hastalarını muayene etmek için kullandıkları stetoskopları siyah kurdele ile önlüklerine bağlayan doktorlar, 'Biz bir çocuğun, bir kere bile istismara uğramaması için bir olduk, görevimizi yapacağız' açıklamasında bulundu.'Önüm arkam sağım solum istismar' yazılı pankart açan 'çocuk ruhunun aydınlığı için #karasteteskop' hashtagi ile eylemlerini başlatan sağlık çalışanları adına yapılan açıklamada, 'Çocuk istismarını tanımanın, önlemenin ve tedavi etmenin görevimiz olduğunu biliyoruz. Görevimizi yapmak için buradayız. Çocuk istismarı siyaset ve ideoloji üstü bir felakettir. 

Çocuk istismarı sömürüdür. Sadece o çocuğu değil tüm toplumu etkiler. Biz bir çocuğun, bir kere bile istismara uğramaması için bir olduk, görevimizi yapacağız' denildi.Bazı hasta yakınlarının da destek verdiği eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası yöneticisi Ozan Toraman, 'Ne çocuklarımızı koruyabiliyoruz, ne de çocuklarımıza bir gelecek sunabiliyoruz. Alabileceğimiz önlemler var. Her polikliniğe gelen hastayı yakalamak zorundayız. Ona korunacak bir yuva sağlayabilmek zorundayız. Bu olayların üzerinin kapatılmasına engel olabilmek zorundayız'dedi.Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak da, 'Çocuklar bizlerin geleceğidir. Onlara yapılacak olan her türlü kötü muamele bizlerin sorumluluğundadır. Bunu önlemek de biz sağlık emekçilerinin görevidir' diye konuştu. Öğle arasında eylemlerini yapan sağlık çalışanların açıklamanın ardından iş başı yaptı.

Kaynak: DHA