(DHA) -- Tasarı, Federal Meclis’te muhafazakar Birlik Partileri ve liberal FDP koalisyonunun çoğunluğuyla kabul edildi. Yeni İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in savunduğu ve meclise getirilmesinde önemli rol oynadığı yasa ile Almanya’da özellikle Türk göçmenler arasında çok sık görülen zorla evliliğin önüne geçilebilmesi için çeşitli düzenlemeler örgörülüyor.

Yasada, Almanya'da kız veya erkek çocuklarını zorla evlendiren ve başkalarını da istemedikleri biriyle evlenmeye zorlayanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Zorla evlendirilerek, Almanya dışında yaşamaya yönlendirilen göçmenlere 10 yıl içinde Almanya'ya dönme imkanı da sağlanıyor. Yeni Göçmen Yasası’nda eşlerden ayrı Almanya’da oturma izni verilme süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.

Uyum sağlamakta zorluk çeken göçmenlere yönelik yaptırımlar da yeni yasa ile sertleştirilecek.

Yasa, Almanya’da oturma izninin uzatılması için öncelikle Almanca şartının yerine getirilmesini öngörüyor. Almanya’daki yabancıların oturma iznini uzatmadan önce, Almanca öğrendiğini kanıtlaması öngörülüyor.

Yasaya göre, AB ülkeleri dışından gelen ve uyum kursuna katılması zorunlu göçmenlere bundan sonra eğer bu yükümlülüğünü yerine getirmedikleri takdirde oturma izni en fazla 1 yıllığına verilecek.