İstanbul’da Dünya Ticaret Merkezi’nde bulunan CNR Uluslararası Fuarcılık şirketinin yıllarca Bakırköy Belediyesi’ne ilan ve reklam vergisi vermediği ortaya çıktı. Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12’nci maddesi uyarınca belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın vergiye tabi. Bu düzenlemeden hareket eden Bakırköy Belediyesi geriye dönük 5 yıllık sürede ödenmeyen bu vergiyi CNR’den talep etti. CNR’ye 30 milyon lira vergi ve 30 milyon lira da ceza tutarı çıkarıldı. Ömer Erbil'in Hürriyet'teki haberine göre, faizler ile birlikte 90 milyon lira talep eden belediyeye ise CNR Fuarcılık dava açtı. Yerel mahkemedeki davaları Bakırköy Belediyesi kazanınca haciz işlemlerini başlattı. CNR, Danıştay’a başvurdu. 

YILLARCA VERMEMİŞ

Türkiye’de ilan ve reklam vergisinden sadece İzmir EXPO ile Antalya EXPO fuar alanları muaf tutuluyor. Bakırköy Belediyesi her türlü temizlik ve belediye hizmetlerinden yararlanan fuar alanından yıllardır tek kuruş gelir gelmediğinin farkına varınca inceleme başlattı. İnceleme için giden belediye personeli CNR fuar alanına sokulmazken belediye de savcılığa suç duyurusunda bulundu. İnceleme devam ederken şirketin kurulduğu tarihten itibaren belediyeye reklam ve ilan geliri ödemesi yapmadığı tespit edildi. Bunun üzerine Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12 ve 13. maddesi uyarınca fuar alanında yapılan ilan ve reklam faaliyetlerinin beyan edilip ödenmesi gerektiği gerekçesiyle vergi talep edildi. Şirket bu talepten sonra iki ayrı fuar için ödeme yaptıysa da geçmişe yönelik ödemeleri kabul etmedi. Bakırköy Belediyesi de yasa gereği geriye dönük 5 yıl yani 2010 – 2014 yıllarına ait fuar alanında yapılan tanıtımlara ilişkin reklamlardan yaklaşık 30 milyon lira vergi tespiti yaptı ve 30 milyon lira ceza kesti.

İPTAL DAVASI AÇTI

CNR Uluslararası Fuarcılık şirketi belediyenin işlemlerine İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. CNR kendisini şöyle savundu: “Ne vergi Usul Kanunu’nun 8. Maddesi ne de Belediye Gelirleri Kanunu’nun 13. Maddesi uyarınca sorumluluğunun bulunmadığını, yapılan tanımlardan dava dışı üçüncü kişilerin sorumlu olduğunu, açıkça vergilendirme ve mükellefiyette hata yapıldığını, yapılan işlemlerin idarenin hasmane tavırlarının sonucu olduğunu, kamu gücünün hukuka aykırı şekilde kullanıldığını” iddia etti. 

BELEDİYE HAKLI BULUNDU

Mahkemenin 5 Şubat’ta çıkan kararında belediye haklı bulundu ve şöyle denildi: “Şirketin esas konusunun fuar, reklamcılık, tanıtım faaliyetleri ve danışmanlık organizasyon ve pazarlama işleri olduğunun görüldüğü, bu noktadan hareketle davacının reklamcılık işini mutat meslek olarak ifa ettğinin açık olduğu, bu sebeble düzenlediği fuarlara katılan firmaların reklam içeren faaliyetlerde bulunmalarına olanak sağlanması nedeniyle, bu firmalar tarafından yapılan ilan ve reklamlara ait vergileri ödemesinden sorumlu olduğu anlaşıldığından, bu sorumluluğun yerine getirilmediğinden bahisle salınan vergi ve kesilen cezalarda yasal isabetsizlik görülmemiştir.”

HACİZ BAŞLATILDI

MAHKEMEYİ kazanan Bakırköy Belediyesi de şu açıklamayı yaptı: “CNR Fuarcılık ve Ticaret AŞ yıllarca Yeşilköy’de fuarcılık faaliyeti yapmış ancak bu alandaki faaliyetleri sonucu doğan ilan ve reklam vergilerini sorumlu sıfatıyla beyan etmemiş ve ödememiştir. Vergi memurlarımız fuar alanına alınmaması nedeniyle 2010-2014 yıllarına ait reklamlardan 30 milyon lira vergi tarhedilmiş ve 30 milyon lira ceza kesilmiştir. CNR yapılan idari işlemleri dava etmiştir. Belediyenin tahakkuklarına ilişkin ana dava mahkemece onanmıştır. Belediyenin haklılığı mahkemelerce tescil edilince firmanın banka hesaplarına e -haciz işlemleri başlatılmıştır.”

Kanunda ne diyor?

12. Madde: “Belediye sınırları ve mücavir alanları içindee yapılan her türlü ilan ve reklamın, ilan ve reklam vergisine tabidir.”13. madde: “İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir. İlan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar.”

Borsa Gündem