Buna göre terör suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda hüküm giyenler acık cezaevlerine gönderilmeyecek. Terör hükümlüleri şartlı olarak açık cezaevlerine gönderilecekler.

Adalet Bakanlığı 2 Eylül 2012 tarihli ve 28399 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği ile bazı değişiklikler yaptı. Buna göre terör suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler, kalan cezalarını açık ceza infaz kurumlarında tamamlayamayacak.

Açık cezaevlerine kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm olanlar, taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm olanlar, adlî para cezası hapis cezasına çevrilenler, İcra ve İflas Kanunu gereğince tazyik hapsine tabi tutulanlar cezaları doğrudan açık kurumlarda yerine getirebilecekler.

Yönetmelikte kapalı cezaevlerinde cezalarını tamamlarken açık cezaevlerinde kalan sürelerini tamamlamak isteyen hükümlülere de kolaylıklar getirildi. Buna göre toplam cezalarının beşte birini kapalı kurumlarda iyi hâlli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine altı yıl veya daha az süre kalanlar, müebbet hapis cezasına mahkûm olup, koşullu salıverilme tarihine beş yıl veya daha az süre kalanlar, cezaları yüksek güvenlikli kapalı kurumlar veya diğer kapalı kurumların yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilenlerden toplam cezalarının üçte birini bu kurumlarda iyi hâlli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine üç yıl veya daha az süre kalanlar da açık kurumlara ayrılabilecekler.

TERÖR VE ÇIKAR AMAÇLI SUÇ ÖRGÜTÜ HÜKÜMLÜLERİNE ŞARTLI AÇIK CEZAEVİ

Yönetmelik ile çıkar amaçlı suç örgütü ve terör suçlarından hapis cezaları bulunan hükümlülerinin açık cezaevlerine gönderilmeleri de bazı şartlara bağlandı.

Buna göre, bu suçlardan hüküm giyenlerin topluma kazandırma kapsamında açık cezaevlerine gönderilecekler. Salıverilme tarihine iki yıldan az süre kalması gerekiyor.

Terör ve örgütlü suçlardan hükümlü giyenlerin de, mensup oldukları örgütten ayrıldıkları idare ve gözlem kurulu kararıyla tespit edilmeleri halinde koşullu salıverilme tarihine bir yıldan az süre varsa yasadan faydalanabilecekler.

AÇIK CEZAEVLERİNE KENDİLERİ TESLİM OLACAKLAR

Yayınlanan yönetmelikteki bir değişiklik ise şartları açık cezaevlerinde cezalarına tamamlamaya uygun olan hükümlülerin ceza infaz kurumlarına teslim edilmesi oldu. Buna göre ağır ceza merkez veya Cumhuriyet başsavcılıkları, bağlı bulundukları ağır ceza merkezi yargı çevresinde açık cezaevi bulunması hâlinde şartları uyan hükümlüler doğrudan o yerde bulunan açık kurumlara gönderilecekler. Bu hükümlülerin cezaevine teslimi sırasında yanlarında herhangi bir kolluk kuvveti bulunmayacak. Hükümlüler, Cumhuriyet savcılıklarındaki işlemleri sonrası belirlenen ceza infaz kurumuna 10 gün içerisinde teslim olmamaları durumunda ise yakalanarak kapalı cezaevine gönderilecekler.