Pekin Gıda, Tarım ve Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ve beraberindeki heyet, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Meclis Başkanı Mehmet Havalı ve Yönetim Kurulu üyelerini makamında ziyaret etti.

 Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki gıda ve tarım ürünleri dış ticaretinin geliştirilmesi amacıyla ülkede bulunan Çin Halk Cumhuriyeti heyetini ağırlayan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, konuklarına siyah kuru üzüm, kabak çekirdeği ve köftür ikram etti.

Çin ticaret heyeti ile Nevşehir Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıya, kentte bulunan Borsa üyesi gıda sektör yetkilileri katıldı. Çin heyetine patates, kuru üzüm, un, kabak çekirdeği başta olmak üzere Nevşehir'in tarımsal sektörü ile ilgili tanıtıcı sunum ve bilgiler verildi. Toplantıda Nevşehir'in başlıca ithal ürünleri arasında patates, kabak çekirdeği, kuru üzüm, kuru fasulye, meyve ve sebzeler ile unlu mamuller olduğu ve Çin Halk Cumhuriyeti için Türk ürünlerinin önem arz ettiği vurgulandı.ÇİN 30 ÜLKEDEN TARIM ÜRÜNÜ İNTAH EDİYORPekin Gıda, Tarım ve Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ise, 8 kişilik bir heyetle geçen yıl gerçekleştirilen Antalya'daki G-20 Zirvesinin ardından Türkiye ile tarım alanında da üst düzeyde işbirliği yapılmasının planlandığını kaydetti. Pekin'in 30 farklı dünya ülkesinden tarım ürünü ithal etmesine karşın bu ülkeler içerisinde bugüne kadar Türkiye'nin bulunmadığına vurgu yapan Yu Xi, tarım ürünleri konusunda bundan sonraki süreçte ciddi bir artışın yaşanmasını umut ettiklerini söyledi.Türkiye'ye ilk defa geldiklerini belirten Zhang Yu Xi, "Türkiye, güzel ülkelerden birisi. Biz burada daha önce gör
mediğimiz güzellikte birçok şey gördük.

Özellikle Kapadokya bölgesindeki doğal soğuk hava depoları ve kayadan oyma odaları olan oteller bizi çok etkiledi. Yaptığımız geziler sonucu Türkiye'den Çin'e kiraz, patates, fındık, antep fıstığı, limon gibi bir çok ürün ithal etmek isteyen heyet içerisinde ithalatçılarımız vardır" diye konuştu.Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Toplantı daha sonra Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi ve beraberindeki heyet ve Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ve Yönetim Kurulu üyelerinin karşılıklı fikir alış verişi ile devam etti. Çin Halk Cumhuriyeti gıda ve tarım ürünleri pazarlama derneği yönetim kurulu başkanı ve beraberindeki heyetle iki ülke arasında ihtiyaç duydukları ürünlerin üretimi ve ticareti ile ilgili soru- cevaplı bir görüşme yapıldı. Toplantıda, iki ülke arasında doğrudan ticaret yapılması ve geliştirilmesi taraflarca uygun görüldü. Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, günün anısına Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Xi'ye Kapadokya yöresine özel çini bir tabak hediye etti.

Kaynak: DHA