Çin’de yolsuzluklara karşı verdiği mücadele ile bilinen muhalif avukat Xu Zhiyong, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın açıklanmasından sonra uluslararası insan hakları grupları kararı protesto etti ve bunun Çin için bir utanç olduğunu açıkladı.
Pekin’deki Orta Halk Mahkemesi'nde basına kapalı görülen davada, Xu için verilen hapis cezasının gerekçesi ise ‘’halka açık bir yerde kamu düzenini bozan bir kalabalık toplama' olarak belirtildi.
Ülkedeki yolsuzluk ve eğitim eşitsizliği gibi konulara yönelik eleştirileriyle tanınan Xu, Temmuz 2009’da Pekin’de tutuklanmıştı. Xu, aynı yılın Ağustos ayında serbest bırakılmış ancak daha sonra da vergi kaçırmakla suçlanmıştı. Tibet politikalarını eleştiren bir de rapor yayımlayan Xu’nun avukatlık bürosu da yetkililerce kapatılmış ve hakkında dava açılmıştı.

Xu gibi, şeffaflık hareketi olan Yeni Vatandaşlar Grubu (New Citizens Group) üyelerine de en fazla 5 yıla kadar benzer cezalar verileceği kaydedildi.
Öte yandan Uluslararası Af Örgütü'nün Doğu Asya Araştırma Direktörü Roseann Rife, Xu’ye verilen ceza ile ilgili, ‘’Utanç verici ama ne yazık ki öngörülebilir bir karar’’ dedi. Rife, Çin’in bir kez daha hukukun üstünlüğü üzerinde korku kuralını tercih ettiğini savundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Brad Adams ise, kararı eleştirerek, halkta endişeye yol açan yolsuzluk meselelerini dile getiren ılımlı bir eleştirmene verilen ağır cezanın, bugünkü Çin’de, muhaliflere karşı ne kadar hafif tolerans olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in göreve geldiğinden beri kendisi için kilit rol oynayan yozlulukla mücadelesini hatırlatan Adams, ‘’Ama sıradan normal bir vatandaş aynı sebeple bir hareket yaptığı zaman cezaevine gönderiliyor. Bu ikiyüzlülük, Xi’nin verdiği yolsuzlukla mücadeleyi alay konusu yapar’’ ifadelerini kullandı.


http://www.haber01.com