PEKİN

Çin'in yakın zamanlarda meydana gelen büyük politik skandalına adı karışan üst düzey polis yetkilisi Vang'ın mahkemede, cezaya itiraz etmeyeceği bildirildi.
Eski Polis Müdürü Vang'ın suçlamaları, İngiliz vatandaşı Neil Heywood'un öldürülmesi olayının ardından gündeme gelmişti.
Vang'ın, Çin'in güçlü siyasilerinden ve eski Çongçing belediye başkanı ve politbüro üyesi Bo Şilay'ın eşi Gu Kaylay'ın Heywood'u öldürtmesi olayında, önce olayları ortaya çıkardığı, ardından da gizlediği kaydediliyor.
Vang'ın, Bo'nun eşi Gu Kaylay'ın İngiliz iş adamını zehirlediğini kendisine anlatmasının ardından, Heywood'un ölümüne ilişkin dosyayı aynı zamanda arkadaşı olan Çongçing Kamu Güvenliği İdaresi Başkan Yardımcısı Guo Veyguo'ya verdiği kaydediliyor. Ancak Heywood'un ölümüyle ilgili soruşturmanın neticesinde ilk önce, "İngiliz iş adamının fazla içtiği için öldüğü" öne sürülmüştü.

Suç, anlaşmazlıkların ardından ortaya çıktı

Olayın ardından, eski polis müdürü Vang ile Bo'nun eşi Gu Kaylay arasında anlaşmazlıklar yaşanınca Vang'ın kendi personeline Heywood dosyasının tekrar incelenmesi talimatını verdiği ve Gu'nun Heywood'u zehirlediğine dair kendine yaptığı itirafları içeren kayıtları da bu dosyaya eklediği belirtiliyor.
İddialara göre Bo'nun eşi Gu ile yanlarında çalışan bir kişinin yardımıyla İngiliz iş adamı Heywood öldürüldü.
Bunun üzerine Bo'nun eşi Gu yargılanarak idam cezasına çarptırılmış ve ceza ertelenmişti.
Bu gelişmeler sırasında Çin'in en güçlü siyasi şahsiyetlerinden Bo Şilay görevinden uzaklaştırılmıştı.
Ayrıca Vang'ın Heywood'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada Bo ile anlaşmazlık yaşamasının ardından ABD konsolosluğuna sığındığı ve iltica talebinde bulunduğu, ancak girişimin sonuçsuz kaldığı kaydediliyor.
Duruşmada Vang'ın görev yaptığı sürede makamını kötüye kullanarak rüşvet aldığı ve bu sayede edindiği mal varlığının da değerlendirildiği bildirildi.

AA