Kulüp sermaye artırımı için SPK’ya başvuru hazırlığında. Eğer bedelli sermaye artırımı olursa küçük yatırımcı da kulübe 177 milyon lira verecek. Ancak SPK rüçhan hakkını kısıtlayıp sadece kulübün sermaye artırımına katılmasını isteyebilir.

Galatasaray’ın Riva arazisini değerlendirmesinin ardından kulübün kasasına girmesi beklenen 942 milyon liranın bankalara olan borcu kapatacağı konuşuluyordu ancak kulüp bu para ile bedelli sermaye artırımı yapıp ardından borç kapama işlemine gidecek. Çünkü Riva ve Florya arazileri Galatasaray Spor Kulübü’nün malı. Buna karşın borçlar ise futbol kulübünün sahibi Sportif AŞ’de bulunuyor. Böylece kulüp Sportif AŞ’nin borçlarını ödemek için önce sermaye artırmak zorunda.

Kulüp şimdi bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru hazırlığı içinde. Buna göre kulüp gelecek olan 942 milyon liranın tümünü değil ama şimdi son yayımladığı bilançoda 606 milyon lira olarak gözüken ancak nisan ayındaki sermaye artırımı ile 521 milyona inen eksi özkaynağı artıya geçirecek. Kulüp nisan ayında da 85 milyon liralık sermaye artırımı yapmıştı. Galatasaray özkaynağının artıya geçirilmesi her şeyden önce UEFA’nın mali kriterlerine uyum sağlanması için zorunlu hallerden birisi. Kulüp bedelli sermaye artırımını ise Ünal Aysal zamanında olduğu gibi 1’e 10 şeklinde değil 1 hissenin değerine karşı gelen miktar kadar yapacak. Çünkü bundan önceki sermaye artırımı da aynı şekilde yapılmıştı.

SERMAYE AVANSI

Kulüp sermaye artırımını yaparken Emlak Konut’tan Riva projesi sözleşmesi karşılığı olan 507 milyon liralık alacağını kullanacak. 507 milyon lira karşılığında 362 milyon lira nakit sağlayan ve bunu bilançosunda sermaye avansı hesabına aktaran kulüp nisan ayındaki 86 milyon liralık bedelli sermaye artırımında, artırılan tutarın yüzde 70’i olan 59.3 milyon lirayı nakit olarak koymuştu. Daha sonra kulüp bu sermayeyi finansal borçalarının yani banka borçlarının ödemesinde kullanıldığını açıklamıştı. Şimdi ihale yapılıp 507 milyon liranın tamamı ve ihale bedelinin Galatasaray’ın payı olan 942 milyonu alacak olarak kesinleşince kulüp sermaye avansına koyduğu geri kalan 300 milyon lira ve geri kalan alacağı olan 435 milyon lirayı derneğin borçları ödendikten sonra aynı işleme tabi tutacak.

SPK İZİN VERİRSE 177 MİLYON DA ORTAKLARDAN GELİR

Eğer Galatasaray UEFA’nın istediği gibi özkaynaklarını artıya geçirmek isterse kendisi 344 milyon lira nakit koyacak bunun karşılığında kulübün yüzde 34’üne sahip olan küçük yatırımcı ortakları da 177 milyon lira sermaye koyarak kulüpteki payını aynen koruyacak. Kulüp daha sonra hem kendi sermayesini hem küçük yatırımcıdan gelen parayı finansal borçların ödenmesinde kullanabilecek.

Eğer küçük yatırımcı sermaye artırımına katılmaz ise bu kez Galatasaray Spor Kulübü’nün Sportif AŞ’deki payı artacak. Belki de kulüp daha sonra bu payları piyasada satarak ek gelir sağlayabilecek. Ancak SPK küçük yatırımcıdan para çıkmaması için rüçhan haklarını kısıtlayabilir. Bu durumda 521 milyon liranın tümünü Galatasaray koyacak ve kulübün Sportif AŞ’deki payı da artacak.

Sözleşmeler imzalandıktan ve proje tamamlanıp nakit akışı başladıktan sonra Galatasaray geri kalan 435 milyon liralık alacağını da benzer şekilde bankalarda iskonto ettirerek sermaye artırımında kullanabilecek.

SON BİLANÇODA ÖZKAYNAK 606 MİLYON EKSİDE

Kaynak: HABER7.COM