Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, savcılarının çeşitli nedenlerle yıldırılıp, korkutulduğunu ileri sürüp, "Hakim ve savcıların korkmasını anlamıyorum. Hakim ve savcılar, yurttaşlar korkmasın diye var. Şu anda hükümetin, 'hayır' dediği hiçbir şey yargıdan geçmiyorö dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Denizli Halk Merkezi'nde, 'Hukuksuz Yargı' konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner katıldı. Gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cihaner, Silivri'de süren Ergenekon Davası'nı izlemeye milletvekilleri gelmediğinde mahkemenin daha saldırgan olduğunu ileri sürüp, "Orayı ilgisiz bırakmamak gerekiyor. Katıldığım bir duruşmadan örnek vereyim, robokoplarla avukatların etrafını sardılar. Milletvekilleri avukatların dışarı atılmasına engel oldu. Bu tür olaylarda milletvekillerinin faydası var. Sadece, Silivri üzerinden yürütülecek muhalefet yetersiz kalacaktır. Silivri'de adaletsizlik var. Kuşkusuz çok ağır hukuksuzluk var. Mütalaa açıklandıktan sonra hukuk katliamı var. Muhalefeti oraya sıkıştırmamak lazım. Her celsede 4-5 milletvekili oluyor ben de takip ediyorumö dedi.

HAKİM VE SAVCILARIN KORKMASINI ANLAMIYORUM

Cumhuriyet Savcılarının Türkiye'de özellikle kriz döneminde bağımsız hareket edemediğini belirten Cihaner, "Bu dönemde değişik mekanizmalarla savcılar, ceza, sürgün, özel hayatın deşifresi, disiplin soruşturmaları ve mobinglerle yıldırıldı. Ama bir hukukçunun hele hele bir hakimin hele hele bir savcının korkmasını anlamıyorum. Hakimler ve savcılar, 'yurttaşlar korkmasın' diye var. 'Onlar oraya sığınsın, haklarını ve özgürlüklerini kazansınlar' diye var. Onlar da korkarsa gerçekten yapacak bir şey yok. Savcıların reysen takip etmesi gereken konularla ilgili utanıyorum. Anlaşılıyor ki, artık yargı hükümet, yargı iktidar birlikteliğinden rahatlıkla söz edebiliriz. Şu anda hükümetin 'hayır' dediği hiçbir iş yargıdan geçmiyorö diye konuştu.

KOZMİK ODADA ARAMA YAPILMASINI ZAAFİYET OLARAK GÖRMEYİN

Genelkurmay Başkanlığı'nın kozmik odasına girilmesinden hiç kimsenin tedirgin olmaması gerektiğini söyleyen İlhan Cihaner, "Kozmik odaya girilip arama yapılmasını savunma zaafiyeti olarak görmeyin. Türkiye'nin birikimi yeni savunma yapmaya yeter. Boş verin girilsin, önemli değil. Önemli olan suçsuz insanların, suçlanması için delil üretilmesidir. Önemli olan manipüle edilmesidir. Ben şunu da anlamıyorum. Türkiye'de darbeler, askerler, bu gizli saklı işler hep sola, özgür düşünenlere, özgürlükçüler ve insan hakları savunucularına, dürüst insanlara ve yurtseverlere zarar vermiştir. Biz şeffaflıktan yana olalım ve sorgulayalım. 'Niye girdin, ne suç vardı, ne buldun' bunun peşinde de olalım. Topyekün olarak vay Genelkurmay'ın kozmik odasına niye girildi' diye, karşı çıkmayalım. Keşke her tarafına girilse de ak mı, kara mı görsek" dedi.

CHP'LİLERE SALDIRMALARI AYIP

Ak Partililer'in CHP'lilere sözlü saldırılarda bulunduğunun altını çizen Cihaner, "Ak Parti'deki bir çok politikacının, politikaya başladığı zamanki ekonomik durumu ve politikaya girdikten sonraki açıklanamayan astronomik zenginleşmeleri herhalde meşru yollardan elde edilemez. Onun için CHP'ye saldırılarda bulunmaları ayıp" dedi.

dha