Cumhuriyet- Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar hakkında, üst aramasına direndikleri, avukatların tutuklanmasını ve Gezi’deki polis şiddetini protesto ettikleri için açılan onlarca soruşturmaya bir yenisi daha eklendi.

ÇHD İstanbul Şube Sekreteri avukat Güray Dağ ve Yönetim Kurulu üyesi avukat Gülvin Aydın hakkında, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yasağını protesto ettikleri açıklama nedeniyle soruşturma başlatıldı. Avukatlar hakkında, ifade vermeleri için zorla getirme kararı çıkarıldı.

ÇHD, Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, 30 Mayıs’ta, adliyenin C kapısındaki açıklama yasağını protesto etmek için, yasaklanan noktada “Toplantı ve gösteri yürüyüşü haktır, engellenemez” pankartıyla bir araya geldiler.

Çevreleri çevik kuvvet ekipleriyle sarılan yaklaşık 30 kişilik grup adına açıklama yapan avukat Mehmet Ümit Erdem, başsavcılığın kararını eleştirerek yasağın kaldırılmasını istedi. 1 Mayıs’taki polis şiddetinin ardından, İstanbul’da gerçekleştirilen neredeyse tüm basın açıklamalarının gaza boğulduğunu söyledi.

Erdem, “Adliyede fındık, kitap, çiğköfte satılması serbestken, kendimizi ifade edebilmek için stant açmamıza izin verilmemektedir. Engellenen, bizim ifade özgürlüğümüz, toplantı gösteri yürüyüşüne katılma ve örgütlenme hakkımızdır” dedi.

Onlarca üyemize soruşturma...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise açıklamaya katılan 2 avukat hakkında izinsiz gösteri iddiasıyla soruşturma başlattı. Avukat Dağ, “Gösteri hakkını savunduğumuz eylem nedeniyle soruşturuluyoruz. Hakkımızda zorla getirme kararı çıkarılmıştı ama soruşturma savcısı bu kararı uygulamayacağını söyledi. Gidip ifade vereceğiz. ÇHD ve onlarca üyemiz hakkında, adliyede Gezi sürecindeki polis şiddetini protesto ettiğimiz için açılmış birçok soruşturma var” dedi.