150 milyon liralık borcu nedeniyle zor günler geçiren Adapazarı Şeker Fabrikası'nda skandallar bitmiyor. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şirketin parasını lüks otellerde yediği tespit edilen, fabrikanın içini boşaltmakla suçlanan Başkan Ahmet Aya'nın son icraatı "bu kadarına da pes" dedirtti. 65 bin çiftçi kötü yönetim nedeniyle haciz kıskacına girerken Başkan Aya 15 gün önce de kendisine 117 bin euro değerinde Audi A6 3.0 Quattro marka makam aracı aldırdı. Siyah renkli 54 AS 807 plakalı araç borç batağındaki şirket tarafından ödendi. Geçen yıl da kendine son model makam arabası aldıran Aya'yı taşıyan araçların değeri 250 bin euroyu aşıyor.

DEVLET DESTEK OLDU

1953'te kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, 1999 depreminde ağır yara aldı. 2005'te ise 65 bin çiftçinin üye olduğu Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından 45 milyon 750 bin dolar kredi ile devletten satın alındı. Özelleştirme İdaresi, fabrikayı satarken tüm borçlarını sildi ve ambarındaki piyasa değeri 33 milyon TL olan 18 bin ton şekeri yeni yönetime sermaye olarak bıraktı. Bunun yanı sıra İzmit, Adapazarı ve Eskişehir'de birçok arazi, İstanbul Avcılar'da gayrimenkuller ve Kütahya ve Konya Şeker Fabrikasında değeri 30 milyon liraya varan fabrika hisseleri bıraktı.

5 KATINA TADİLAT

Fabrikanın depremde gördüğü hasarın onarılması için Amasya Şeker, 2 milyon 800 bin dolar, Konya Şeker ise 5 milyon dolar teklif verdi. Ancak yeni yönetim fabrikayı 30 milyon dolara onardı ve 13 milyona da bugüne kadar hiç kullanılmayan ham şeker işleme tesisi kuruldu. Şeker Kurumu'nun pancar ekim alanları konusundaki yanlış tutumuna şirketin kötü yönetimi de eklenince fabrikanın mali durumu içinde çıkılmaz bir hal aldı. Bu süre içerisinde şirketin tüm gayrimenkulleri, ambardaki 33 milyon TL'lik şekeri, diğer şeker fabrikalarındaki hisseleri ve fabrikanın üzerinde bulunduğu arsanın 200 dönümü satıldı. Ancak tüm bunlar şirketin borcunu aşağı çekmek yerine yukarı taşıdı ve şirketin bankalara olan borcu 160 milyon liraya ulaştı.

'500 liraya çalışacak adam çok, sizi kovarım'
2009 sonunda Adapazarı Şeker Fabrikası'nda maaşlarına 5 yıldır zam alamayan işçiler eylem yapmıştı. Fabrika yöneticilerinin tutumu ise işçilerde infiale neden olmuştu. Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Kabasakal ve Genel Müdür Ayhan Teke işçilere şu cevabı vermişti: "Her gün onlarca kişi bizi arayıp 500 TL'ye çalışmak için buraya geliyor. Siz kim oluyorsunuz. Maaşa zam yok, çalışmak istemeyen kişi işi bırakıp gitsin."


Sabah