Fatih Üniversitesi yeni akademik yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katıldığı törenle başladı. Büyükçekmece Yerleşkesi’nde gerçekleşen törende konuşan Çiçek, eğitimin önemine değindi.

Eğitim faaliyetleri içinde üniversitelerin önemine dikkat çeken Çiçek, “İnsanımızın iyi yetişmesi iyi bir eğitim almasına bağlı. Üniversitelerin eğitimin içinde önemli bir yeri var. Karşılaştığımız sorunların temelinde eğitim yetersizliği var. Terör konusu da dahil birçok konu için çözüm aranacaksa bunun başında eğitim gelir. En gelişmiş ülkeler dahil her toplumun en öncelikli meselesi eğitimdir. Üniversiteler bütün toplumda önemli. Bizim toplumumuzda önemi her geçen gün artıyor.” diye konuştu. 

Son günlerde, sağ duyulu ve mantıklı söylemlerin öne çıkarılması gerektiğini belirten Çiçek, “Ülkemizde demokrasinin kanuni alt yapısı vardır ama yeteri kadar kültür ve ahlak alt yapısı o kadar yoktur. Biz bu iki boşluğu kanun çıkararak doldurmaya çalışıyoruz. Kanun ile ‘hoşgörülü olun’ denilemez. O bir alışkanlıktır. O bir eğitimdir. Türkiye uzunca bir zamandan beri belli konuları tartışıyor. Tartışma demek araştırma demek. 50 senedir tartışıp bir yere bağlayamadığımız birçok sorun var.” ifadelerini kullandı. 

Turgut Özal ile tanıştıktan sonra siyasetin yumruk sıkma değil el sıkma olduğunu öğrendiğini ifade eden Çiçek, “Eğer bu ülkede işler sorunlar çözülecekse yumruk sıkmayı değil el sıkmayı öğrenebilmemiz lazım. Birbirimizi anlamamız lazım. Birbirimizi anlayabilirsek başkalarını anlayabiliriz. Türkiye acı tecrübeler yaşadı ama bununla ilgili yol haritası takip ettiğimizi söyleyemeyiz. Sorunlar bugünden yarına çözülebilecek gibi görünmüyor.” dedi. 

Türkiye’de yaşanan terör sorununa dikkat çeken Çiçek, “Bu kadar çok teröre muhatap olan ülkede bu konuda yapılmış araştırmalara bakmamız gerekir. YÖK’de 48 tane araştırma var. Bunun önemli bir kısmı güvenlik birimlerinin yaptığı araştırma oluşturuyor. Terörü besleyen kaynaklar açısından kapsamlı bir araştırma yok.” şeklinde konuştu.

Öte yandan akademik yılın ilk dersini ise Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil verdi. Ergil, son günlerde tırmanışa geçen terör konusu ile ilgili yaşanan sorunlar, barışın temin edilmesi adına atılacak adımlar, şiddete karşı ortak duruş konularına değindi.