Dünyada çıplak eylemleriyle tanınan Ukraynalı feminist kuruluş FEMEN 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bugün İstanbulda bir eylem düzenleyecek. Kievde 2008 yılında kurulan örgüt, eylemcilerinin üstsüz gösterileriyle yerel ve uluslararası medyanın dikkatini çekmeyi başarıyor. İstanbulda bulunan dört FEMEN eylemcisi Alexandra Shevchenko, Yana Zhdanova, Tatiana Zacerkovna ve İnna Shevchenko Cumhuriyete demeçlerinde, Türkiyeye kadın haklarına vurgu yapmak için geldiklerini belirtti.

Grubun İstanbuldaki sözcüsü İnna Shevchenko aslında bir gazeteci. FEMENe kuruluşundan kısa bir süre sonra katıldığını söyleyen eylemci, bu örgüte girdiği için belediyedeki işinden olduğunu ifade etti. FEMEN için üç yıldır protestolar düzenleyen ve eylemler yapan Shevchenko,ayrımcılık, özgürlük, kadın hakları ve feminizm üzerinekadınları eğitmek istediklerini söylüyor.

Çıplak eylemler konusunda Biz kendimizi feminist olarak tanımlıyoruz. Kadınların özgürlükleri için savaşıyoruz. Ancak Yeni Feminizm dediğimiz farklı bir yöntem kullanıyoruz. Bu, insanların ve kitlesel medyanın dikkatini çekebilecek feminizmin yeni bir yüzüşeklinde konuşuyor Shevchenko.

Sizin başörtünüz, bizim mini eteğimiz’

Grubun bir diğer eylemcisi Alexandra Shevchenko ise dinin dünyanın her yerinde kadına karşı bir çeşit diktatörlük aracı olarak kullanıldığından söz ediyor. Ona göre Rusya lideri Vlamidir Putin de Ortodoksluğu halkı yönetmek için kullanıyor.

Türban takan kadınların başka bir yaşam düşünemedikleri için kendilerini özgür sandıklarını söyleyen aktivist, Ukraynada da kısa etek, yüksek topuklu ayakkabı giymenin ve seksi görünmenin özgürlük olduğu sanılıyor. Bu özgürlük değil, kadının erkeğe bağımlılığı. Burada sizin başörtünüz, bizim de orada mini eteğimiz var. Bunlar kadının özgür iradesi değil, erkek toplumunun dayatmalarıdedi.

FEMEN üyelerine göre Türkiyedeki kadın haklarıyla ilgili büyük sorunlar var. İnna Shevchenko, İslami ülkelerde kadınların özgür olmadıkları kanısında. Ona göre Türkiyede de kadınların bir mücadele başlatması gerekli. Shevchenko 8 Mart kadınların erkeklerden çiçek ve çikolata aldıkları değil, savaştıkları gün olmalı. Biz de İslami bir ülkede bedenlerimizi kullanarak şiddete sondiyeceğizdiyor.