15 Temmuz darbe girişimi günü çoğu yabancı uyruklu 17 kişinin Büyükada'da 1919'da İngiliz ordusunun karargah olarak kullandığı otelde 2 gün toplantılar yaptığı öne sürüldü

İstanbul Büyükada'da bir otelde, 15 Temmuz darbe girişiminin yapıldığı gün giriş yapan, çoğunluğu yabancı 17 kişilik grubun 2 gün boyunca toplantı yaptığı iddia edildi.

Büyükada'da 1919'daki işgal günlerinde İngiliz Ordu Karargâhı olarak kullanılan otel, 15 Temmuz'da CIA'ya çalışan ABD'li profesör Henri Barkey'in de aralarında olduğu çoğu yabancı 17 ismin gizemli bir toplantısıyla gündeme geldi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Darbe girişiminin yaşandığı gün Türkiye'ye giriş yapan ve sır toplantı sırasında sık sık ABD ile telefonda temas kuran Barkey, hain kalkışmanın başarısız sonuçlanmasıyla 19 Temmuz'da Türkiye'yi terk etti. Barkey, grupla birlikte otelden çıkış yaptığı 17 Temmuz'da ise otel görevlilerine üzerinde "Pensilvanya" yazan bir çan bıraktı. İstanbul Emniyeti'ne bağlı İstihbarat, Terör, Siber Suçlar ve Asayiş şubelerini alarma geçiren bu detay üzerine ekipler Büyükada'ya giderek otelin tüm görevlilerini sorguya aldı.

Çalışanlar, "Barkey ve beraberindekiler, o gece sabaha kadar özel bir odada darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri televizyondan takip etti" dedi. Çoğu uluslararası konularda analist ya da öğretim üyesi olan kişiler ile Barkey'in, darbe günü 2'şerli 3'erli ekipler halinde otele giriş yaptıktan sonra otelin toplantı odasına geçtikleri ifade edildi.

Bu sırada Barkey, otel yetkilisine "Saat 16.00'da ve 18.00'de CNN International ve Amerika'nın Sesi'ne canlı bağlantı yapacağım. Bana gerekli altyapıyı sağlar mısınız?" dedi.

İddialara göre darbe gecesi toplantı salonunda Barkey ve beraberindekiler sürekli olarak telefonlarla konuşuyordu. Barkey'in yanında dizüstü bilgisayar dışında bir akıllı telefon ile internet bağlantısı olmayan eski bir cep telefonu olduğu belirtildi. Polis, Barkey'in resepsiyona bıraktığı çanın özel bir anlamının olup olmadığını araştırıyor. Otelin internetine ait 'log' kayıtları ve bilgisayarlar da incelemeye alındı.

Otelde kamera kaydı bulunmadığı ifade edilirken, polis yol üzerindeki özel bir mülkten, bir kafeteryadan ve iskele girişinden kamera kaydı aldı. CIA için çalışan ve doktorasını Pensilvanya Üniversitesi'nde yapan Barkey, örgütün Ortadoğu uzmanı ve ılımlı İslam teorisyeniydi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaptı. "Türkiye'nin Kürt Meselesi" isimli eserini, CIA'nın Ortadoğu uzmanı Graham Fuller ile birlikte kaleme aldı. Eşi Elen Barkey CIA'nın üst düzey yetkilisiydi.

Geçmişte Barkey, Abdullah Öcalan'la görüşmek için İtalya'ya gitti. PKK'nın ABD'deki temsilcisi Kani Gulam'a Öcalan'ın İtalya'da kalması için referans mektubu yazdı. Barkey, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Washington'da yaptığı basın toplantısında da yer aldı. Zaman zaman Türkiye'ye gelen Barkey, Doğu ve Güneydoğu'da boy gösterdi.

EKİPTEKİ AB KONSEYİ ÜYESİ TROLLÜK YAPTI

Toplantıya katılanlardan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı'nda görevli Ellie Geranmayeh Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'sokağa çıkın' çağrısından sonra 00.33'teki Twitter mesajında "Erdoğan, Facetime'dan CNN Türk'e bağlanıp halkın sokağa çıkmasını istedi. Bu sırada kendisi güvenlik için komşu bir ülkeye gidiyor" dedi.

Geranmayeh'in, bundan sadece 7 dakika önce "Türkiye uzmanı Henri Barkey'le birlikteyim. Kendisi birçok şeyin Erdoğan ve başbakanın tutuklanıp, tutuklanmamasına bağlı olduğunu söylüyor. Darbenin gerçekliğini tespit etmek için zamana ihtiyaç var" tweetini atması da dikkat çekti.

PENSİLVANYA YAZILI ÇAN BIRAKIP AYRILDI

17 kişilik gizemli ekipte yer alan FETÖ hayranı ABD'li profesör Henri Barkey 19 Temmuz'da otelden ayrılırken resepsiyoniste üzerinde Pensilvanya yazılı bir çan bıraktı. Barkey oteldeki bir garsona "Türkiye'ye ilk gelişimde HSBC patladı. İkinci gelişimde Gezi patlak verdi. Şimdi de darbe girişimi yaşandı" demesi dikkat çekti.

İŞTE OTELDE KALANLARIN LİSTESİ




Toplantıya katılan isimlerden biri olan Mensur Akgün, o toplantının içeriğiyle ilgili açıklamayı Habertürk Haber Merkezi'ne yaptı.

"O toplantıya CIA mensupları değil, hükümeti destekleyen uzmanlar katıldı"
Prof. Dr. Mensur Akgün, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Büyükadada CIA mensuplarıyla toplantı yapıldığı iddiasıyla ilgili konuştu.
Tartışılan toplantının "İran ve Komşuları" başlığını taşıdığını belirten Akgün şöyle devam etti. "Biliyorsunuz İran ile bir nükleer silahsızlanma anlaşması imzalanmıştı. O toplantıda bu anlaşmanın Suriye ve bölgedeki potansiyel etkilerini konuşacaktık. Dünya çapında çoğu Türkiye'deki hükümeti destekleyen uzmanların da olduğu insanlar o gün Büyükada'ya tekneyle geldi. Cuma akşamı orada toplandık. 1-2 saat sonra darbe girişimi ortaya çıkınca bir süre kendi aramızda konuştuk sonra herkes odasına dağıldı. Ben bir ara F-16'lar alçak uçuş yaptığı için dışarı çıkıp baktım. Doğal olarak olanlardan endişelendik. Konuklar da tedirgin oldu."

CIA SUÇLAMASI FANTASTİK
Darbe girişiminin sonuçsuz kaldığı sabah toplantıyı yapıp yapmama konusunda kararsız kaldıklarını belirten Prof. Dr. Akgün, "Profosyonelliğin gereği olarak yapmaya karar verdik. Ama toplantının girişinde bu darbe girişiminin ülke için ne kadar kötü sonuçlar doğurduğu üzerine toplam 5 dakikalık bir konuşma yaptım. Zaten bu toplantı başlığı içinde Türkiye üzerine değerlendirmeler 5 dakika falan sürdü. Çoğu İran ve nükleer silah meselesi üzerine tespitler ve yorumlar yaptık. Çok absürd suçlamalarla karşı karşıya kaldık. Yani kapısı açık bir toplantı odası düşünün orada darbe planı yaptığımız iddia ediliyor. Gerçekten komik. İnanmakta güçlük çekiyorum. Çok fantastik... "

CIA MENSUBU DEĞİLLER
Kendisine yönelik suçlamaların nedeni konusundaki soruya Akgün şöyle yanıt verdi: Ben Karar gazetesinde yazıyorum. CIA ve darbe toplantısı suçlamasını yazanlar köşe yazarı olduğum Karar gazetesini ve benim eski Başbakan Sayın Davutoğlu'na yakın olduğumu öne sürerek haberleri verdiler. Her ne hikmetse ‘Davutoğlu'na yakın bir gazete' diye veriyorlar. O'nu vurmak amacıyla yapılan haberler bunlar. Toplantıya katılan CIA ajanı dedikleri uzmanların çoğu Ak Parti hükümetine destek veren, devletin de güvendiği uzmanlar. CIA mensubu değiller. Henry Barkey zaten Türkiye'de şeytanlaştırılmış bir insan olduğu için O'nun üzerinden saldırıyorlar. Ayrıca orada darbenin Türkiye için bir felaket olduğunu anlattım. Bu felaketin de Amerika'dan görünemeyeceğini ve anlaşılamayacağını ifade ettim.


http://www.haberturk.com/gundem/haber/1272182-cia-darbe-girisimi-gecesi-buyukadada-mesaideymis