CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, ilçe adliyelerinin, iş yoğunluğundaki azlıktan kapatıldığını savunarak, 'Bütün Türkiye'ye şunu sesleniyorum, eğer adliyenizin kapanmasını istemiyorsanız suç işlemeye devam edin. Eğer kendi ilçenizde adliyenin kapanmasını istemiyorsanız lütfen suç trendinizi yükseltin.' dedi.

Meclis'te ortak basın toplantısı düzenleyen CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Uğur Bayraktutan, ilçe adliyelerinin kapanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Milletvekili Bayraktutan, seçim bölgesi Artvin'de iki ilçe adliyesinin kapandığını belirterek, 'Hükümet, bu kapanma gerekçesi olarak da şunu gösteriyor, iş yoğunluğundaki azlık. Şimdi ben buradan bütün Türkiye'ye şunu sesleniyorum, eğer adliyenizin kapanmasını istemiyorsanız suç işlemeye devam edin. Eğer kendi ilçenizde adliyenin kapanmasını istemiyorsanız lütfen suç trendinizi yükseltin. Eğer suç trendiniz aşağıya düşerse, suç işlemezseniz adliyeniz kapanıyor.' diye konuştu. 

        Yargının, Cumhuriyet'in 'en önemli ayaklarından biri' olduğunu belirten Bayraktutan, 'İnanıyorum ki hükümet bir an önce bu yanlışa son verir. Çünkü ilçelerde gerçekten çok büyük bir infial var. Lütfen bu yanlıştan dönün. Adalette tasarruf olmaz. Bu en azından yargıya ekonomik gözle bakmayın.' diye ifade etti.

İlçe adliyelerinin kapatılmasının, vatandaşların adalete erişmesine sınırlama getirmek olduğunu savunan Tanal ise adaletin sağlık, eğitim gibi bir kamu hizmeti olarak algılanması gerektiğini kaydetti. 148 adliyenin eski hâkimler ve savcıların görev yerlerinde değişiklik yapılması sonrasında boş bırakıldığını ileri süren Tanal, konuyla ilgili HSYK'ya itiraz dilekçesi verdiklerini söyledi.


CİHAN