CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bugün Şırnak Katliamı için verilmesi muhtemel zaman aşımı kararının birincil sorumlusu AKP hükümetidir. Bu katliamın vebali tıpkı Roboski'de olduğu gibi AKP'nin üzerindedir" dedi.

Tanrıkulu yazılı açılmasında, bundan tam 20 yıl önce 26 Mart 1994'te Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine düzenlenen hava saldırısında 38 köylünün katledilmesiyle ilgili davanın bugün zaman aşımına uğrayacağına dikkat çekti. "Bugün bir insanlık suçunun zaman aşımı gerekçesiyle üzerinin örtülmesine tanıklık edeceğiz" diyen Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu katliam dolayısıyla Türkiye'yi tarihinin en büyük tazminat cezasına çarptırdı. AİHM savaş uçaklarının bombalaması sonucu Kuşkonar Köyü'nde 25, bu köye 8 kilometre uzaktaki Koçağılı Köyü'nde ise 13 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan katliamla ilgili "hava saldırısı emri vermek, yeterli soruşturma yapmamak, insan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak ve uçuş kayıtlarını gizlemek' suçlamalarıyla yakınları ölen ailelere 2 milyon 305 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti. AİHM'de görülen bir davada yalan beyan dolayısıyla da cezalandırılması Türkiye Cumhuriyeti devleti açısından utanç vericidir.

AİHM ayrıca Türkiye'de soruşturmanın tamamlanarak faillerin yargılanmasını talep etmişti. Ancak katliam sanıklarının ortaya çıkarılıp yargılanması konusunda hiçbir adım atılmadı. Sorumlular sistematik olarak korundu. İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımının olmaması için verdiğimiz kanun teklifi AKP tarafından reddedilmişti. Bugün Şırnak Katliamı için verilmesi muhtemel zaman aşımı kararının birincil sorumlusu AKP hükümetidir. Bu katliamın vebali tıpkı Roboski'de olduğu gibi AKP'nin üzerindedir. Bu katliamların sorumluları yargıdan kaçırılsa bile vicdanlardan ve tarihten kaçırılamaz. Tarih ve insanlık vicdanı katliamcıları ve onları kollayanları asla affetmeyecek."




haberler.com