ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, parti sözcüsü Haluk Koçun Oslo görüşmelerine ilişkin mutabakat metnini kamuoyuna açıklamasının ardından yaptığı ilk değerlendirmede,Eğer PKKye silah bıraktıracaksa terör örgütüyle görüşmelere devam edilmeli derken Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhanın Osloyu hazmetmedik, hazmetmeyeceğiz demesi dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu ile görüşen Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu, MİT ve PKKnin Oslodaki görüşmelerle ilgili sorusuna, CHP liderinin, Eğer PKKye silah bıraktıracaksa görüşmeler olmalı, bu görüşmeler devam etmeli açıklamasında bulunduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, görüşmelerle ilgili partisinin kırmızı çizgilerinide açıklayarak Ancak CHPnin karşı olduğu konu, terör örgütüyle anayasanın ve ülkenin idari yapısının görüşülmesidir sözleriyle açıkladı.

Bingöl saldırısı ile ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, Bu soruları bana sormayın, bu soruların muhatabı ben değilim. İktidara yönetilmesi gereken birçok soru var görüşünü dile getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin gündeme OHAL uygulamasına dönülmesiönerisine ise Kılıçdaroğlu, bu konuda da hükümetin tutumunun sorgulanması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, İktidar OHALi kaldırdık diye övünüyordu. Ancak şimdi ülkenin geldiği noktaya bakın, resmen ülkeyi kan gölüne çevirdiler. Eğer OHAL koşulları, olağanüstü hal koşulları doğduysa sorgulanması gereken şey sadece iktidardır dedi.

Dokunulmazlıklar

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncele verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezası ve BDPlilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması girişimiyle ilgili soru üzerine de Kılıçdaroğlu, partisinin dokunulmazlıklarla ilgili görüşünü tekrarlayarak kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kaldırılacağı bir öneriye destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Bunu daha önceden de söylediklerini ve şimdi de aynı noktada olduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, Ancak günlük olaylarla anayasa değiştirilmemeli. Dokunulmazlık tam anlamıyla düzenlenerek sadece kürsü dokunulmazlığı şeklinde düzenlenmeli görüşüne yer verdi. Kılıçdaroğlu, sadece BDPlilerin dokunulmazlığının kaldırılmasına ise destek olmayacakları mesajını verdi.