Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Avukat Mahmut TANAL 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na iki ayrı kanun teklifi ve bir adet yazılı soru önergesi verdi.

Aynı zamanda Hukukçu olan CHP'li Milletvekili TANAL; Tutuklulara ve mahkumlara uygulanan denetimli serbestlik kararlarının Türkiye'de son dönemlerde mahkemelerce yoğun olarak kullanılmaya başlanmış olsa da denetimli serbestliğin tümüyle amacına ulaştığını söylemenin ne yazık ki mümkün olmadığını belirterek Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla; yapılması istenilen düzenleme ile yasanın uygulanmasında hükümlülerin cezalarının koşullu salıverilme kısmında keyfiyete yer vermeyecek düzeye getirilmesinin amaçlandığını belirtti. TANAL'ın TBMM'ye sunduğu Kanun Teklifi kabul edilir ise, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nun 108. Maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve iki yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirlenecek.
TANAL ayrıca; Cezaevi kütüphanelerinin, dışarıdaki kamu kütüphaneleriyle işbirliği yapmak suretiyle mahpusların ilgi alanları, gereksinimleri ve kapasitelerine göre, eğitici boş zamanın değerlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek Hükümlülerin yaşadıkları ortamın dışına çıkabilmeleri, özetle dış dünya ile bağlantılarının sürdürülmesi amacıyla, infaz kurumuna girişlerinin yapıldığı gün kurum kütüphanesinden 2 adet güncel kitabın kendisine verilmesini amaçladığı kanun teklifini TBMM'ye sundu. TANAL'ın 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nun 21. Maddesine eklenerek uygulanmasını öngördüğü değişiklik şu şekildedir "Hükümlüye kuruma alındığı gün, talebi aranmaksızın iki adet güncel kitap verilir. Türkçe bilmeyen yabancı uyruklu hükümlülere kendi dilinde, mümkün olmadığında İngilizce, Fransızca veya Almanca olarak; görme engellilere ise braille alfabesi ile yazılmış iki adet güncel kitap verilir."
CHP'li Av. Mahmut TANAL son olarak Cezaevi şartlarında tutuklu haklarıyla ilgili olarak, cezaevlerinden gelen şikâyetler, basında yer alan haberler, sosyal medyaya yansıyan sorunlar ve hak ihlalleriyle ilgili Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ'a yönelttiği yazılı soru önergesini TBMM'ye sundu. TANAL yazılı soru önergesinde aşağıdaki sorulara yer verdi:
1) Cezaevlerinde tutuklu bulunan insanlara yöneltilen davranışların onur kırıcı olduğu yönünde sosyal medyada çıkan haberlerin doğruluğu araştırıldı mı? Araştırıldı ise tutukluların şikâyetlerinin doğru olup olmadığı nasıl tespit edildi ve sonucu ne oldu? Araştırılmadı ise Ceza İnfaz Koruma Kanunu'na göre tutuklu haklarının ihlal edilip edilmediğinin araştırılması bakanlığın görevi değil midir ve bu görev neden yerine getirilmemiştir?
2) Sosyal medyada yer alan, tutukluların mahremiyetlerine saygı gösterilmediği Ceza İnfaz Koruma Memurlarının banyolarda, hücrelerde, koğuşlarda vb. ortamlarda tutukluların mahremlerini gözetledikleri haberi Anayasa'da yer alan "Özel Hayatın gizliliği Hakkı'nı ihlal etmemekte midir? Anayasa'nın 20. Maddesini ihlal eden Ceza İnfaz Koruma Memurlarıyla ilgili herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Uygulanacaksa nasıl bir yaptırım uygulanacaktır?
3) Sosyal medyada yer alan iletilerde tutukluların, avukat görüşüne giderken bir ellerinin ceplerinde olmasına bile izin verilmediği Ceza İnfaz Koruma Baş Memuru'nun sürekli psikolojik baskı yaptığı ifadeleri araştırılmış mıdır? Araştırıldı ise sonucu ne olmuştur? Araştırılmadı ise neden araştırılmamıştır?
4) Cezaevlerindeki tutuklulara verilen yemeklerin standartları nelerdir? Bu standartlara uyulup uyulmadığı kontrol ediliyor mu? Kontrol ediliyorsa kontrolü nasıl sağlanıyor? Standartlara uyulmayan cezaevleriyle ilgili nasıl bir yaptırım uygulanıyor?
5) Tutuklu ve hükümlüler cezaevi kantininde bulunan malzemelerin ne kadarını kullanabilmektedirler?
6) Cezaevlerindeki tutukluların eşyalarının yıkanması temizlenmesi için hangi imkânlar sunulmuştur? Cezaevlerinde, tutukluların kullanabileceği çamaşır makinası gibi eşyalar mevcut mudur? Mevcut değilse "Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya Ve Maddeler Hakkında Yönetmelik"'in 9. Maddesine göre 37 ekran TV. Saç kurutma makinası, büro tipi buzdolabı bulundurulabiliyorken günlük yaşamlarını idame ettirebilecek çamaşır makinesi gibi eşyaların kullanımına izin verilmemesinin sebebi nedir?
7) Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin ısınma gereksinimleri nasıl karşılanmaktadır? Isınma gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığı ile ilgili denetim ve kontroller yapılıyor mu? Yapılıyor ise hangi sıklıkta ve hangi yöntemlerle bu kontroller sağlanıyor? Gerekli şartları sağlamayan cezaevleriyle alakalı nasıl bir işlem yürütülüyor?
8) "Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya Ve Maddeler Hakkında Yönetmelik"in 7. Ve 8. maddelerine göre yasal hiçbir engel yokken sosyal medyada yer alan iletilerde tutuklulara özel eşyalarının ve kitaplarının verilmediği iddiaları araştırılmış mıdır? Araştırıldı ise sonucu ne olmuştur? Araştırılmadı ise Ceza İnfaz Koruma Kanunu'nun "Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya Ve Maddeler Hakkında Yönetmelik"i ihlal edilmemiş midir? YENİURFA