ADANA (Cumhuriyet) - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şube Başkanı Taylan Özgür Eker, Pozantı Çocuk Cezaevinde ve Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinde terör suçlarından tutuklu çocukların diğer suçlardan tutuklu çocuklar tarafından taciz edildiğini ve tecavüze uğradığını söyledi. Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, Pozantı’da çocuklara yönelik taciz ve tecavüz iddialarını hassasiyetle incelediklerini, müfettişlerin yanı sıra ayrı bir komisyonun da konuyu araştırmasında yarar olduğunu ifade etti.

Adana Adliyesi önünde basın açıklaması yapan ÇHD Şube Başkanı Eker, cezaevindeki taciz ve tecavüz iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, olayın takipçisi olacaklarını belirterek Bir an önce sorumlular hakkında soruşturma başlatılmasını ve iddialar doğru ise haklarında gerekli cezaların verilmesini istiyoruz dedi. Terör suçlusu çocuklarla diğer suçlardan tutuklu çocukların aynı koğuşlarda tutulmasının yasaya da aykırı olduğunu belirten Eker, Bugünlerde 12 Eylülle, darbecilerle hesaplaştığını ileri süren, Diyarbakır ve Mamak zindanlarını tartışan, işkenceye sıfır tolerans söylemi kullanan hükümet, cezaevlerinde her geçen gün artan hak ihlallerini görmezden gelmektedir. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin savcılıklar tarafından daha etkin bir şekilde soruşturulmasını, sorumluların cezalandırılmasını, cezaevlerinin insan hakları savunucularının ve demokratik kitle örgütlerinin denetimine açılmasını talep ediyoruz diye konuştu.

Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinde de mahkûmların günlük sakal tıraşı olmaya zorlandığını, bu yüzden bazı mahkûmlar hakkında disiplin cezası verildiğini iddia eden Eker, Sosyal faaliyet ve görüş hakları engellenen, hatta saldırıya uğrayan mahkûmlar, hayatlarından endişe etmekte dedi. Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevindeki tutukluların cinsel taciz, tecavüz ve işkenceye uğradığı iddiaları konusunda bir açıklama da Baro Başkanı Erbekten geldi. Erbek, müfettişlerin yanı sıra ayrı bir komisyonun da konuyu araştırmasında yarar olduğunu söyledi. İddiayı soruşturan müfettişlerin, cezaevi koşullarında tutukluların, özgür ve bağımsız beyanda bulunmalarının zorluğunu da nazara alarak olayı aydınlatmalarını beklemekteyiz diyen Erbek, Pozantı’da daha önce kalmış veya tahliye olmuş çocuk ve yetişkin kişilerle de görüşmeler yapılmasını istedi.