Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının yankıları sürerken, internette komplo teorileri de üretilmeye başladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Charlie Hebdo binasına 7 Ocak’ta yapılan ve aralarında derginin genel yayın yönetmeninin de bulunduğu 12 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı hakkında komplo teorileri üretilmeye başlandı. Teoriler arasında en fazla yayılanlar şu şekilde:

‘Charlie Hebdo saldırısını CIA yaptı’:

Rusya’nın önde gelen Komsomolskaya Pravda adlı gazetesi, Charlie Hebdo’ya yapılan terör saldırısının ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) imzasını taşıdığını yazdı. Bu komplo teorisine göre, ABD, Rusya’ya uygulanan yaptırımları kaldırmayı düşündüğü gerekçesiyle Fransa’yı cezalandırmak istedi. “Paris terör saldırısını ABD’liler mi planladı?” başlıklı haberde, Alexander Zhilin adlı bir siyaset bilimcinin görüşlerine de yer verildi.

Zhilin, Charlie Hebdo ve süpermarket saldırılarının Batılı ülkelerle Rusya arasındaki anlaşmazlıklarla bağlantılı olduğunu öne sürerek, “Saldırıyı tetikleyen, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın 5 Ocak’ta yaptığı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların yeniden düşünülmesi gerektiğini söylediği konuşmadır. Bu Washington’ın planlarında yoktu. Rusya’ya saldırmak için bu saldırıları yaptılar. Hollande’a yanıt olarak terörü kullandılar. Çok ucuz ve etkili bir yol” dedi.

Saldırı Müslümanları kötülemek amacıyla İsrail tarafından yapıldı’:

Bu komplo teorisine göre, Charlie Hebdo ve süpermarket saldırısı, Müslümanları dünya çapında kötü duruma düşürmek amacıyla İsrail gizli servisi Mossad tarafından yapıldı. Bu teoriye inananlar, İsrail’in, Fransa ve Filistin arasındaki ilişkilere zarar vermek istediğini savunuyor. International Business Times’ın Hindistan yayını, terör saldırısını çevreleyen komplo teorileri hakkında bir haber yapmış ve haberde, Mossad’ın bu saldırıları yapmasının zor olmadığını öne sürmüştü.

Makalede, “Birçok komplo teoristi, ‘Mossad’ın olayda parmağı olduğu yönündeki iddiaları kanıtlayacak herhangi bir delil bulunmasa da, saldırının arka planı, onların dahil olabileceğinin göstergesi gibi’ yorumunu yapıyor. Mossad istihbarat toplamaktan sorumlu ve Yahudi emelleri için Avrupa ’da İsrail için birçok gizli operasyon yapmıştı” ifadeleri kullanıldı. Haber, tepkiler üzerine kısa bir süre sonra yayından kaldırıldı ve internet sitesi okuyucularından özür diledi.

‘ABD Başkanı Barack Obama saldırganları teşvik etti’:

Çoğunlukla ABD’deki muhafazakarların dikkat çektiği bu komplo teorisi, Başkan Obama’nın 2012’de Birleşmiş Milletler’de yaptığı bir konuşmaya dayanıyor. Buna göre, Obama, Bengazi saldırılarından sonra yaptığı konuşmada, “Gelecek, İslam peygamberini karalayanlara ait olmamalıdır” demişti.


http://sozcu.com.tr/2015/dunya/charlie-hebdo-saldirisi-hakkinda-komplo-teorileri-709601/7/