Nevruz’da yasa dışı gösterilere katıldığı için yargılanan İbrahim Kaya, mahkemede koğuşlarda siyasi eğitim yapıldığını açıkladı.

Iğdır'da yasadışı Nevruz gösterilerine katılarak polis otosuna taş attığı iddiasıyla yargılanan 35 yaşındakiİbrahim KayaErzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, örgütün cezaevi koğuşlarını okula dönüştürüğünü ileri sürdü. Kaya, "Siyasi koğuşlar örgüt bakımından adeta bir eğitim alanı olarak kullanılan dershane niteliğinde yerler" dedi.

KÜRTÇE İÇİN ZORLADILAR

'Görevi yaptırmamak için direnmek, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçlarından Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan İbrahim Kaya, dün son kez hakim karşısına çıktı. Olay yerine Nevruz amacıyla gitmediğini ileri süren İbrahim Kaya, duruşmada şunları söyledi: "4 ay siyasi koğuşta kaldım.

Siyasi koğuşta beni özellikle örgütün dağ kadrosundan inen ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 'Kürtçe ifade vereceksin' diye zorladı. 'Mahkemeyi protesto edeceksin, açlık grevine gireceksin' dediler. Ben de 'girmeyeceğim' dedim. Avukatım bana duruşmada Türkçe savunma yapmamı söyledi. Bunu öğrenen örgüt mensupları 'bu avukatı bırakacaksın ve bize bu avukatın adresini vereceksin' dediler.

Ben de adresini bilmediğimi söyledim. Koğuşdan ayrılmak için cezaevi idaresine başvurdum ve terör örgütü üyelerinin kaldığı koğuştan çıktım. O koğuşta 14 kişi vardı. Bunların içinde birisi sürekli olarak koğuşta bulunanlara emir veriyordu. Toplu örgütsel ders yaparlardı. Ancak ben bu derslere katılmadım. Beni bunun için de sıkıştırdılar. Verdikleri örgütsel dökümanları okuyup kendimi geliştirmemi istediler.

Ben de ısrarla onlara cahil olduğumu, bunlara katılamayacağımı söyledim. Siyasi koğuşlar ve benim kaldığım koğuş, örgütsel açıdan adeta bir eğitim kampı niteliğinde yerler. Örgüt burada her türlü teorik anlamda dersler yapmaktadır."

Mahkeme heyeti İbrahim Kaya'yı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten 5, görevi yaptırmamak için direnmekten 10 ay olmak üzere toplam 15 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile erteledi.

Bomba yapımını öğretiyorlar

Diyarbakır Cezaevi’nde terör suçlarından tutuklu bulunan örgüt mensuplarının hapishane müdürüyle özel görüşmeyapamadığı ortaya çıktı. Bututuklulara örgütün koğuş temsilcisinin izin vermediği belirtildi. Örgüt baskısından şikayetçi olan şahısların hapishane müdürüyle görüşmelerine örgütün koğuş sorumlusunun da bizzat katıldığı aksi takdirde şahsa ajan muamelesi yapıldığı ve ailesinin de ölümle tehdit edildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır cezaevinde görevli birgardiyan toplu koğuşlarda örgütün ideolojikpropaganda yaptığını hatta militanların birbirlerine bomba yapmayı bile öğrettiğini iddia etti.

BİLAL ŞAHİN - BUGÜN GAZETESİ