DİYARBAKIR

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan aralarında Bingöl M Tipi Cezaevinden elan önceki firar ettikten sonraları yakalananların da arazi almış yer aldığı 6 mahkumun kaçmasıyla ait sormaca sürüyor.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki cezaevinden evvel firar fail mahkumlar Beşir Arcagök, Ramazan Aslan, Devrim Kavak, Ulaş Arslan, Osman Kılıç ve Diyar Kaygu'nun yakalanması düşüncesince başlatılan iklim destekli dizi fiil bitmeme ediyor.

İhmal ihtimali üstünde duruluyor

Bitişik 2 koğuşta artan ve havalandırmaya çıktıkları yerde döşek çarşaflarını birbirine düğümlemek aracılığıyla 5 m. yükseklikteki duvarı aşıp sürünerek kaçtıkları belirlenen mahkumların yağışlı iklim zımnında fikir mesafesinin elan ceninisakıt yer aldığı akşam saatlerinde kaçtıkları kestirim ediliyor.

Firar vakasıyla ait sormaca kapsamında cezaevi görevlilerinin dikkatsizliği üstünde duruluyor. Gözaltına tahsil edilen 10 ferdin 'şüpheli' sıfatıyla İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alınıyor.

Konuyla ait İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 2 müfettişin kente gelmiş olarak bahis konusu cezaevinde incelemelere başlaması bekleniyor.

Mahkumlardan 3'ü elan önceki de firar etmişti

Diyarbakır'daki cezaevinden kaçan 6 mahkumdan Devrim Kavak, Osman Kılıç ve Diyar Kaygu, 25 Eylül 2013'te de Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumundan 15 vakfedilmiş ve mahkûm ile 70 m. uzunlukta ve 65 santim kadar tünel kazıp firar etmişti.

5'i er 6 ferdin ölümüne sebep olmaktan yargılanmışlardı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanmakta olan iddianamede, Bingöl kırsalında çalışkanlık yürüteç yıldırı örgütü PKK üyesi Devrim Kavak ve Osman Kılıç'ın da aralarında bulunmuş yer aldığı 3 sanığın, aksiyon gerçekleştirmek kadar gittiği İstanbul'da 17 Mart 2009'da Esenyurt İETT durağında 2 tabanca, 2 el bombası ve baş döndürücü sayıda mermiyle yakalandığı belirtilmiş, sanıkların ayrışık tarihlerde Bingöl, Elazığ ve Tunceli'de katıldıkları eylemlerde 5 askerin martir edilmesi ve müşterek ferdin öldürülmesi eylemlerini gerçekleştirdikleri bilgisine arazi verilmişti.

Kaynak: AA