Cumhuriyet- Adana F tipi Cezaevi’nde kalan bir hükümlüye gönderilen “orta ve büyük boy” atlas, cezaevi yönetimi tarafından “örgütsel materyal olarak kullanılabileceği” gerekçesiyle verilmezken, koğuş arkadaşına Atlas dergisinin promosyonu olan “Türkiye haritası” da “amaç dışı kullanıma müsait” şeklinde değerlendirildi.


CHP Malatya Milletvekili ve Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyesi Veli Ağbaba’ya Adana F Tipi Cezaevi’nde kalan bir tutukludan gelen bir mektup, yaşanan keyfiyeti de gözler önüne serdi. Cezaevi yönetiminin uygulamalarından yakınan tutuklu, ailesinin kendisine gönderdiği “büyük ve orta boy atlas”ın kendisine verilmediğini belirterek, kararı da mektubuna ekledi. Buna göre cezaevi yönetiminin 11 Eylül 2012 tarihli kararında, Hürriyet gazetesinin promosyonu olan “Groser Weltatlas-Ansiklopedik Dünya Atlası” ve “İlköğretim Orta Atlas”ın durumunun görüşülmek üzere “gündeme alındığı” belirtilerek, “Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilemez” hükmünce yasaklandığı belirtildi. Aynı tutuklu, koğuş arkadaşına da Atlas dergisinin kasım ayı sayısında promosyon olarak verilen “Türkiye haritası”nın da “amaç dışı kullanıma müsait olduğu” gerekçesiyle verilmediğini belirterek, “Kendi vatanımız olan Türkiye’nin haritası, amacı dışında nasıl kullanılabilir merak ediyorum?” diye isyan etti.

Kırmızı kalem yasağı

Tutuklunun mektubunda yer verdiği bilgiye göre cezaevi kantininde “kırmızı kalem” satışının da yasaklandığı ortaya çıktı. Mektupta tutuklu, “Eylül 2012’ye kadar kantinde kırmızı tükenmez, kırmızı pilot, kuru boya ve keçeli kalemler satılıyordu. Söylendiğine göre bakanlığın emriyle tüm kırmızı kalemlerin satışı yasaklanmıştır. Çocuklarımıza resim yapıyor, karikatür çiziyorduk, onlar da renklerini kaybetti” değerlendirmesine yer verdi. Ağbaba, bu yasaklarla ilgili sorularını hem Adalet Bakanlığı’na yöneltecek hem de Meclis platformlarında konuyu gündeme getirecek.