İzmir Barosu’nda Çağdaş Hukukcular Derneği üyeleri adına basın açıklamasını yapan Şule Aslan Hızal, Kırıklar F tipi cezaevinde, insan haklarına aykırı uygulamaların hayata geçirildiğini dile getirdi. Cezaevindeki odaları, hatta tuvaletleri bile 24 saat gözetleyen kamera sistemlerinin bulunduğunu söyleyen Hızal, “Bu kameraları kırdıkları gerekçesiyle 50 tutuklu hakkında toplam 300 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava açılan bu kişilerin büyük bir bölümü, gezi olaylarında tutuklanan kişilerden oluşuyor. Bu cezaların da alınmasıyla tutukluların içeriden çıkartılmaması gibi bir durum güdülüyor” dedi.

Şule Aslan Hızal, aynı cezaevinde havalandırma duvarında var olan bir tahtayı yerinden çıkardıkları için iddianamede de geçtiği gibi sadece 10 TL’lik zarar veren Eyüp Aygen ile Hamdin Işık’ın, 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10'ar ay hapis cezasına çarptırılmasının da büyük hukuksuzluk olduğunu ifade etti.

Hızal son olarak, “Kırıklar 2 No’lu cezaevinden, 1 No’lu cezaevine nakilleri gerçekleştirilen Faruk Erdoğan ile Hicri Selviler, çıplak aramaya maruz kalmışlardır. İşkence olan çıplak aramaya karşı çıktıkları için darp edilmişler, kamu malına zarar vermekten dava açılmıştır. Baro ya da avukatların hiç bir talebi olmadan, avukat görüşme odalarının tüm duvarları kırılarak yerine cam takılmıştır. Bu da tüm konuşmaların herkes tarafındar aleni olarak dinlenmesini sağlamıştır” dedi.





DHA