Suç oranları ve mahkum sayısındaki artış, yeni cezaevlerinin yapılmasını zorunlu kıldı. Yurt genelinde birçok yeni cezaevi hizmete girdi. Bunlardan biri de İzmir'in Yenişakran Beldesi'nde Aralık 2011'de açılan İzmir Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü. 4 bin nüfuslu beldede, 

550 dönümlük arazi üzerine kurulan cezaevi, esnafın yüzünü güldürdü ancak birçok sorunu da beraberinde getirdi. 
6 bin tutuklu ve hükümlü kapasiteli cezaevine bin 400 ceza infaz memuru atanınca kampüsteki 500 lojman yetersiz kaldı, konut sıkıntısı yaşanmaya başladı. Kısa süre önce aylık 350-400 TL'ye kiralanan evlerin fiyatı bir anda 700-750 TL'ye fırladı.

OKUL SIKINTIMIZ DA VAR 
Çocuklarını kaydettirecek okul bulamayan memurlar ise çareyi 9 km uzaklıktaki Aliağa'da ev aramakta buldu. Ancak memurlar aynı sorunla burada da karşılaştı.  
AKŞAM'a konuşan Yenişakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, şunları söyledi: Beldemize yapılan cezaevinin Yenişakran'ı 5 yıl sonra olacağı yere 2 yıl içerisinde getireceğine inanıyoruz. Burası Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri. Cezaevi bölgeyi, özellikle görüş günleri 'turizm' gibi kalkındırıyor. Fakat cezaevine atanan memurların kalacak yer sıkıntıları mevcut. Ev sahipleri de kiralarına geçen yıla oranla yüzde 50'ye varan zamlar yaptı. Bu memurların aileleri var, okula giden çocukları var. Yani okul sıkıntımız da var.

Ev sahipleri insaflı olmalı
- Hüseyin Eryüksel (Emlakçı): 
Elimizde ev kalmadı. Cezaevi, bölgeyi tabii ki kalkındırır ama ev sahipleri biraz daha insaflı olmalı. 'Nasıl olsa evim bir şekilde tutulacak' diyerek kiraya verdikleri evlerine yüksek rakamlar istemeye başladılar. Yüzde 50 ila yüzde 100 gibi korkunç bir fiyat artışı söz konusu.
- Kamer Karaman (Emlakçı): Biz, insanlara fiyatları söylerken çekiniyoruz. Bazı ev sahipleri, evlerine 1000 TL'nin üzerinde fiyat biçmiş durumda. Yüzde 50'ye varan artış söz konusu. Bazı memurlar ise, 'Nasıl olsa uzun yıllar buradayız' diyerek uzun vadeli banka kredisiyle ev sahibi olmaya yöneldi. Yatırımcılar da konut yapmak için arazi arıyor.

AKŞAM