TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Veli Ağababa, Hüseyin Aygün, Levent Gök, Mahmut Tanal, Sinan Aygün, Tufan Köse bir muhalefet şerhi yayınlayarak Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporu’na itiraz etti.
Muhalefet şerhinde; “İnfaz koruma memurları ve çocuk mahpuslar arasında yaşanan olaylara ilişkin kamera kayıtlarının izlenmesi ve çocuk mahpuslarla yapılan görüşmeler sonrasında darp, kötü muamele, dayak iddialarının asılsız olduğu yönündeki değerlendirme gerçeği yansıtmıyor” denilerek şu görüşlere yer verildi:
•Kamera görüntülerinden anlaşıldığı üzere infaz koruma memurları ve iki koğuştaki çocuk mahpuslar arasında bir arbedenin vuku bulduğu açıktır. 10 Ocak 2014’te yaşanan olayda; çocuk mahpuslar, infaz koruma memurlarınca darp edildiklerini ve sözlü saldırıya maruz kaldıklarını beyan ettiler.
•Olaylarda vücutlarında ciddi darp ve kötü muamele izleri görülen çocuk mahpuslardan 4’ü İstanbul Maltepe Cezaevi’ne, 5’i de İzmir Çocuk Cezaevi’ne gönderildiği için heyet bu çocuklarla görüşemedi.
•Olaylar sonrasında çocuk mahpuslara ‘görevli memura direnmekten’ dava açıldı. Çocukların avukatları da yetkili müdürler ve infaz koruma memurları hakkında “çocuk tutuklulara karşı işkence, eziyet ve kötü muamele, tehdit ve hakaret suçlarından” suç duyurusunda bulundu.
•Alt Komisyon raporunda çocukların, tutarsız açıklamalarda bulunduğu belirtiliyor. Ancak çocukların açıklamalarının tutarsız olduğunu iddia etmek, yaşanan olayı aydınlatabilecek bir yaklaşım değil.
•“Alt komisyon raporunda “çocukların olayı önceden tasarlamış oldukları yönünde bir kanaat oluşmuştur” ifadesi kullanılıyor. Bu yanlı ve önyargılı bir tespittir.
•Halılı veya süngerli oda’ olarak tarif edilen müşahede odalarında nelerin yaşandığı bilinmiyor. Bu odalarda kamera olmaması nedeniyle dayak ve kötü muamele iddialarını çürütmek imkânsız. Kamera görüntülerinde ses olmaması sebebiyle, çocuk mahpuslar ve infaz koruma memurları arasındaki geçen diyaloglar takip edilemedi.

 

***

Çocuk cezaevleri önünde insanlık nöbeti

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ne üye 20 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, 5 kentteki ceza infaz kurumları önünde eşzamanlı olarak yaptıkları eylemlerde, çocuk cezaevlerinin kapılarının bağımsız denetime açılması ve nihai olarak 18 yaş altı çocuk tutukluluğuna son verilmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin ilgili maddeleri anımsatılarak, çocuk cezaevlerindeki şiddet ortamına da dikkat çekildi.

birgün