Ersan ERDOĞAN / MANİSA (DHA) - Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Manisa'da katıldığı seminerde, ülkede mağdurlara karşı gösterilen özenin sınırlı kaldığını, suçluya karşı ceza yaptırımının yeterli olmadığını söyleyerek zararın giderilmesinin en önemli işlerden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye Adalet Akademisi Meslek İçi ve Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanlığı tarafından Manisa'da, Cumhuriyet Başsavcıları ve Cumhuriyet Savcılarına yönelik 'Uzlaşma kurumunun etkinliğinin arttırılması' konulu seminer düzenlendi. Anemona Otel'de üç gün boyunca sürecek seminerin açılış toplantısına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Rifat İnanç, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ve çok sayıda savcı katıldı.

"ZARARIN GİDERİLMESİ EN BAŞTA GELEN AMAÇ OLMALI"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan seminerin açılış konuşmasını Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek yaptı. Uzlaşma kurumunun önemine dikkat çeken Başsavcı Şimşek, "Ülkemizde son yıllara kadar mağdurlara karşı gösterilen özen sınırlı kalmış. Oysa Amerika ve Avrupa'da suç mağdurlarının ceza adalet sistemi içinde haklarının geliştirilmesine önem verilmiştir. Suça karşı ceza yaptırımı elbette yeterli değildir. Zararın giderilmesi de en başta gelen amaç olmalıdır. Bu bakımdan uzlaşma, mağdurun zararlarının kısa bir süre içinde giderilerek, işlev görme durumuna getirilmeli. Uzlaşma mağdur ile suçlu arasındaki kalıcı barışı sağlayarak, mağduru da tatmin etmesi gerekir. Böylelikle devlet yaptırım uygulayarak, harcadığı birçok masraftan da kurtulmuş olacaktır" dedi.

Ardından konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Rifat İnanç, son günlerde ülkede artan terör olaylarına dikkati çekti. İnanç, daha sonra Türkiye Adalet Akademisi'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"MAĞDURUN ZARARI GİDERİLMELİ"

Seminerde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da konuşma yaptı. Sakarya, "Ülkemizde bugüne kadar mağdurlara karşı gösterilen özen maalesef çok sınırlı kalmıştır. 21'inci yüzyıl adalet sisteminde artık ceza adaleti yerine getirilirken mağrurun tatmin edilmesi ön plana çıkmış bulunmaktadır. Zira suçluya karşı sadece ceza yaptırımı yeterli değildir. Zararın giderilmesi de en önemli işlem sayılmalıdır" dedi.