Bakanlık atayacak Yeni oluşturulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluşunu düzenleyen 644 sayılı KHK’de değişiklik yapan 648 sayılı KHK’ye göre, ülkedeki tüm Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ve Yüksek Kurul üyelerinin görevlerine 17 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla son verildi. Yeniden oluşturulacak kurullara üniversitelerden üye atanması da yürürlükten kaldırıldı. Atamalar bundan böyle bakanlık tarafından yapılacak.

Kimse duymadı Hukukçular TBMM’de değerlendirilmesi ve kamuoyunda tartışılması gereken “kanun” niteliğindeki bu düzenlemenin, Meclis’in ve ilgili çevrelerin hemen hiç haberi olmadan “sadece bakanların imzası”yla yürürlüğe sokulmasını, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun bulmuyorlar. Kararnamenin kültür ile çevre arasındaki ayrılmaz bağı kopartması da uluslararası ilkelere aykırı bulunuyor.

Koruma kurulları lağvedilerek ‘tabiatın korunması’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı

Doğal sitlere elveda

OKTAY EKİNCİ

İki yıldır hükümetin gündeminde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısındaki eleştiri odağı olan kurallar bu kez kanun hükmünde kararname (KHK) yöntemiyle yasalaştı. 17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 648 sayılı KHK ile, doğal sitler ve tabiat varlıkları ile akıbetleri, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlandı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kuruluşunu düzenleyen 644 sayılı KHKde değişiklik yapan 648 sayılı KHKye göre, ülkedeki tüm Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ve Yüksek Kurul üyelerinin görevlerine de 17 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla son verildi. Yeniden oluşturulacak ve adları sadece Kültür Varlıklarını Koruma olacak kurullarına YÖK kanalıyla üniversitelerden üye atanması da yürürlükten kaldırıldı.

‘Tabiat’ komisyonlara...

Bugüne dek belirlenen tüm doğal sitler ile korumaya alınmış tabiat varlıkları hakkında değerlendirme yapmak, doğa koruma alanlarını yeniden belirlemek için yeni bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğükuruluyor.

Bunun için gerekli ön çalışmaları yapmak üzere de aynı genel müdürlüğe bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu”, illerde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisinin başkanlığında Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları oluşturuluyor...

Öteden beri Orman Bakanlığına bağlı olan Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmekde aynı genel müdürlüğün yetkisine devrediliyor.

‘ÖÇKK’ kapatıldı!

Buna koşut olarak 1989dan bu yana faaliyette olan Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) ise kapatılıyor”; yani yok ediliyor. Personel ve ekipmanı ise yeni genel müdürlüğe aktarılıyor.

Doğal sitlerin kentsel ve arkeolojik sitlerle çakışması durumunda izlenecek yöntem içinse Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müştereken çalışma yapılacağı öngörülüyor...

Edinilen bilgiye göre, üyeleri kalmayan koruma yüksek ve bölge kurulları, YÖKün de devre dışına çıkarılmasıyla sadece bakanlıkça atanabilecek yeni üyeleri oluşuncaya kadar çalışma yapamayacaklar.

Cumhuriyet