Zirvede açılış konuşmalarından birini gerçekleştiren Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yegen DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Yegen, yeni ürünleri Samsung s8'in 29 Mart Çarşamba günü tanıtılacağının haberini verdi ve yeni modelin cep telefonu kullanımını kökünden değiştireceğini söyledi.


Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi yoğun katılımla başladı. Zirvede teknolojiden ekonomiye kadar bütün konuların konuşulduğunu belirten Tansu Yegen, birçok işi de bu zirvede geliştirdiklerini dile getirdi. Endüstri devrimi olarak nitelendirilen 'Endüstri 4.0' konusundaki görüşlerini aktaran Yegen şunları söyledi:


"Endüstri 4.0 konusunda tek tek çalışmalar var, kesinlikle yok diyemeyiz fakat bu çalışmaların daha koordineli olması gerekiyor. Treni kaçırmış değiliz ama bir an önce de toparlanmamız lazım. Çünkü yapmış olduğumuz araştırmalara göre eğer endüstri 4.0 devrimi konusunda yılda 10-15 milyar TL civarında bir yatırım yaparsak bunun ekonomimize katkısı yüzde 1 civarınca olacak. Hatta ek olarak 150-200 milyar TL'lik bir rakamdan da bahsetmek mümkün. Verimliliğimiz yüzde 4 ile 7 arasında artıyor. Bu durum aynı zamanda istihdam sorununu da ciddi şekilde çözüyor ve daha kaliteli istihdama doğru bizi yönlendiriyor. Bu tabloya baktığımızda buna uymama gibi bir şansımız yok çünkü bunu diğer ülkeler yapıyor. İngiltere ve Almanya çok sistematik ve planlı şekilde bu alana fazlaca yatırım yapıyorlar. O yüzden bizim de bir an önce harekete geçmemiz lazım. "


İSTİHDAMA DESTEK


İstihdama yönelik çalışmalarına değinen Yegen, "Bir pazarlama ve satış alanımız var. Orada her yeni cep telefonu bir bayi kanalı, yeni bir iş anlamına geliyor ve bunun etrafında yazılım geliştiren büyük bir ekosisteme destek oluyor, aynı zamanda ülkemizde yoğun bir şekilde de yatırımlar yapıyoruz. AR-GE yatırımları, üretim alanında yatırımlar yapıyoruz. Bunların hepsi yeni iş alanları yaratıyor ve ülkemizin katma değer konusunda bir an önce ileri gitmesi için çalışıyoruz" dedi.


3 FARKLI KOLDAN YATIRIMLAR


Samsung ve innovasyon kelimelerinin birbiri ile eş değer olduğunu dile getiren Yegen, "320 bin çalışanımızın yaklaşık 80 bini AR-GE alanında çalışıyor ve her yıl 14 milyar dolar bu alana yatırım yapılıyor. Bu yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 50'sine denk geliyor. İnnovasyon konusunda da sürekli içerde fikirler üretilirken aynı zamanda 3 farklı koldan da çok çeşitli yatırımlar yapıyoruz. ilk olarak düzenli olarak şirketleri satın alıyoruz ve onlara yatırımlar yapıyoruz. Yaklaşık değeri 1.5 milyar dolar olan şirketlerimiz var. Bu şirketler ya borsaya ya da farklı alanlarda işbirliklerine gidecekler. Bunlardan innovasyonu öğreniyoruz. İkinci olarak 'next' isimli bir program ile özellikle gelecekteki teknolojilere yatırım yapan şirketlere düzenli şirketler veriyoruz. Üçüncü olarak ise ülkeler bazında mobil yazılım geliştiren şirketlere destekler veriyoruz" ifadelerinde bulundu.


YENİ TELEFON YENİ ÖZELLİK


Yeni cep telefonu modelleri olan Samsung s8'in müjdesini de veren Yegen, "29 Mart Çarşamba günü Amerika ile aynı anda ülkemizde de duyuracağımız yeni bir modelimiz var, s8. Şu anda birkaç özelliğini paylaşabiliyorum. Bunlardan ilki, telefonun yanında bir tane tuş olacak ve bu tuşa basıldığı zaman telefona doğrudan hitap edilebilecek. Kişi istediği şeyleri sözlü olarak ifade ederek yapabilecek. Önce klavyeyle başladık, kalemle devam ettik sonra dokunmatiğe geçtik. Bu modelle birlikte ise bütün cep telefonu kullanımı kökünden değiştireceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: DHA