TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Siyasi partilerimizin kararlarını bir an önce verip, uzlaşacağı noktaları belirgin hale getirip Anayasa 'yı tamamlamamız icap ediyor. Aksi takdirde, zaman aleyhimizde işler” dedi.

Çiçek, 18. yaşını kutlayan Meclis TV'ye ziyarette bulundu.

Çiçek, burada Meclis TV'ye yaptığı açıklamada, yeni anayasanın Meclis'in en öncelikli ve en önemli konusu olduğunu kaydetti.

"SORUNLARIMIZ BU ANAYASA'DAN KAYNAKLANIYOR"

Bu günlerde bütçe müzakerelerinin yapıldığını anımsatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak hem iç hem de dış kamuoyunun üzerinde an fazla durduğu ve en fazla soru gelen konu Anayasa konusudur. 4 siyasi parti olarak hem seçimden evvel hem de seçimden sonra TBMM'nin, 24. Dönem çalışmaya başladığı andan itibaren kamuoyuna yeni Anayasa sözü var. Türkiye 'nin gerçekten yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var. Şu an yaşadığımız sorunların önemli bir kısmı bu Anayasa'dan kaynaklanıyor.

Dokunulmazlıklardan tutuklu milletvekillerine varıncaya kadar her gün tartıştığımız konuların özünde, günün ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir Anayasa var. Dengeleri bozuk, öncelikleri büyük ölçüde güncelleşmemiş ve felsefesi çağımızın gereklerine uymayan bu Anayasa ile Türkiye yoluna devam edemez.

Bunu herkes kabul ettiği için yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu ortaya kondu. Bu ihtiyacın karşılanması gerekiyor. Zaman da bu zamandır. Çünkü Meclis yüzde doksan beş seçmeni temsil ediyor. Bir ortak irade de yeni bir Anayasa noktasında birleşti. Şimdi bu iradenin arkasına yeni Anayasayı koymak gerekiyor. Kendimize göre bir program yaptık ama şu an geldiğimiz nokta itibari ile programın biraz gerisindeyiz. Siyasi partilerimizin kararlarını bir an önce verip, uzlaşacağı noktaları belirgin hale getirip, bir an evvel bu Anayasa'yı tamamlamamız icap ediyor. Aksi takdirde, zaman aleyhimizde işler. Çünkü 2013'ün belli bir tarihinden itibaren zaten Türkiye daha sonra yapılacak seçimlerle ilgili başka konulara yoğunlaşacaktır. Seçim ortamında ise Anayasa gibi en temel ve yapılması da en zor olan bir yasama faaliyetini gerçekleştirmemiz zorlaşır. Bu yüzden kamuoyunun beklentisini göz ardı etmemek lazım. Çünkü yaptığımız iş halk adınadır. Halkta böyle bir şeyi bekliyor.” (aa)