İş adamı Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın "dolandırıcılık" ve "zimmet" suçlarından yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi 'nde görülen karar duruşmasında mahkeme, Cem Uzan'ın bankaya ait toplam 1 milyar 468 milyon 240 bin 378 TL'yi zimmetin açığa çıkmasını önleyecek hilelerle nitelikli biçimde kendisine ve diğer Uzan aile mensuplarına aktardığını belirtti. Mahkeme miktarın büyüklüğü, ülke ekonomisinde meydana getirdiği zararın çokluğunu dikkate alarak Uzan'a 19 yıl hapis cezası verdi.

Cezayı suçu zincirleme şekilde işlediği gerekçesiyle 22 yıl 2 aya arttıran mahkeme, sanığın mahkemeye karşı tutum ve davranışlarını lehine takdir indirim nedeni kabul ederek cezayı 18 yıl 5 ay 20 gün hapis cezasına indirdi. Mahkeme Uzan'ı ayrıca meydana gelen zararın 3 katından az olmamak üzere 4 milyar 404 milyon 721 bin 134 lira adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme Uzan hakkında sanığa verilen ceza miktarını dikkate alarak ömür boyu kamu hizmetlerinden mahrumiyetine ve Uzan hakkındaki gıyabi tutuklama halinin devamına karar verdi.

'ÖRGÜT KURMAK VE DOLANDIRICILIK'A ZAMAN AŞIMI

Mahkeme Cem Uzan, Ayşegül ve Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 28 sanık hakkındaki nitelikli dolandırıcılık suçundan açılan davayı suç tarihinin 3 Temmuz 2003 tarihinden önce olması nedeniyle 7,5 yıllık dava zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmasına hükmetti. Heyet yine Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte üye olmak suçlarından açılan davanın zaman aşımı süresi dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme Ayşegül Uzan ve Melahat Uzan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın zimmet suçundan beraatine karar verdi. Mahkeme sanıklar Raife Aynur, Olgun Uyar ve Ufuk Uzunkaya hakkında ise nitelikli zimmet suçuna iştirakten 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 513 bin 400 TL adli para cezası ile ayrı ayrı cezalandırılmalarına hükmetti.

DAVALARI AYRILDI

Mahkeme heyeti sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Yeşim Öztürk hakkında açılan nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek ve nitelikli zimmet suçlarından açılan davanın sanıkların bugüne kadar yakalanamadıkları ve savunmalarının alınamaması nedeniyle haklarında hükm kurulamayacağı gerekçesiyle haklarındaki davaların ayrılmasına karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 'nca hazırlanan iddianamede, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın, "suç işlemek için örgüt kurmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 9 ile 31'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu. İddianamede, aynı kişilerin "nitelikli zimmet" suçundan ayrıca 21'er yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.(dha/Cem Tursun)

radikal