Yargıtay, karşılıksız çıkan çeklerde bankaların asgari tutarı ödemesi için çekin aslının ilgili bankaya verilmesini şart koştu.

Resmi Gazete'de yayınlanan Yargıtay'ın kararına göre, çek anlaşmazlığı Bursa'da yaşandı. Ahmet Doğan A., bir alacağı için 5 bin lira çeki günü gelince ilgili bankaya götürerek, bozdurmak istedi. Ancak çek karşılıksız çıktı. Bunun üzerine çek sahibi bankadan 3167 sayılı Kanun'un l0'uncu maddesi uyarınca her çek yaprağı için bankanın ödemekle yükümlü olduğu asgari miktarı talep etti. Banka bu ödemeyi yapmadı. Bankanın haksız yere itiraz ettiğini düşünen alacaklı, itirazın iptal edilmesi ve kendisine banka tarafından tazminat ödenmesi için dava açtı. Davaya bakan Bursa 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada ilgili bankanın vekili, çekteki garanti tutarının ibraz anında talep edilmesi durumunda çek aslının bankaya teslim edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Banka vekili, alacaklı Ahmet Doğan A.'nın çekin aslını geri aldığını bu nedenle de talebinin yerinde olmadığını savundu. Banka vekili, davacının 15 günlük kısmi karşılık alma süresinde bankaya başvurmadığını bu nedenle de müvekkilinin sorumluluğu bulunmadığını öne sürdü.

-YEREL MAHKEME ÖDENMESİNE KARAR VERDİ-

Dosyayı inceleyen Bursa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi de 5 bin lira bedelli çekin süresi içinde muhatap bankaya ibraz edildiğine, ancak çekin karşılıksız olduğu için ödenemediğine ve davalı bankanın bu çek yaprağı için 435 lira sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti.
Mahkeme, çekin karşılığının çıkmaması durumunda hamilin ilgili bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktarı talep etmemiş olmasının daha sonra da talep edilmesine engel teşkil etmeyeceğini ifade etti. Mahkeme, davacının ibraz tarihinden sonra davalı bankanın sorumlu olduğu miktarı talep etmiş olmasına rağmen bankanın ödeme yapmadığını ifade ederek, davacının haklı olarak takibe geçtiğinin altını çizdi. Davayı kabul eden mahkeme davacıya tazminat ödenmesine hükmetti.

-YARGITAY ÇEKİN ASLI BANKAYA VERİLECEK-

Karara banka vekili itiraz etti, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da kanun yararına verilen hükmün bozulmasını istedi. İtirazları değerlendirmeye alan Yargıtay 19'uncu Hukuk Dairesi ise 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6'ncı maddesinde yer alan "Takas odaları aracılığı ile ibraz edilmiş çekler için l0. maddede belirlenen sorumluluk miktarı dahil kısmi ödeme yapılamaz..." hükmüne dikkat çekti. Daire, ilgili bankanın ödeme yükümlülüğünün doğması için çek aslının onaylı fotokopisinin bankaya verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kararda, "Çek aslının muhatap bankaya ibrazı gerekir. Hal böyle olunca mahkemece anılan yasa hükümleri gözetilmeden aksi düşüncelerle yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir" denildi.



Anka