Genel Kurul, haftaya denetim konularıyla başlayacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 24 Ocak Salı günü, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

Sözlü soruların ardından Çek Yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının görüşülmesine başlanacak. Tasarı, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak, idari nitelikle yaptırımı öngörüyor.

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıt, üzerinden 10 yıl geçmesi halinde Merkez Bankası tarafından resen silinecek.

Böylece karşılıksız çek kesen kişilere 10 yıl süreyle çek verilmeyecek. Kanuni ibraz süresi içinde, çekle ilgili olarak "karşılıksızdır" işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte bir yaptırıma dönüştürülecek.

Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL'den 3 bin TL'ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek. Karşılıksız kalan çek bedeli, faizi ile birlikte ödenmesi durumunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak. Bankalar, 31 Aralık 2012 yılına kadar müşterilerine yeni çek defterlerini verecek.

Tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyareti

Çek ile ilgili düzenlemenin yasalaşmasının ardından tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret edebilmesine imkan veren yasa teklifi ele alınacak.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta olan yakınlarını ziyaret etmesine imkan sağlarken, hükümlünün ziyaretçileriyle yapacağı görüşmeye kısıtlama getirilmesini öngörüyor.

Hükümlünün, ziyaretçileri aracılığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiğinin belirlenmesi halinde görüşmeleri 6 aya kadar sınırlandırılabilecek. Tutuklu ve hükümlüye, ağır hasta olan yakınlarını ziyaret etmesi için birer güne kadar izin verilebilecek.

Yakını vefat eden hükümlü ise 2 güne kadar izin hakkından yararlanabilecek. Teklif, Terör örgütünün elebaşı Öcalan'ın, "hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret etmesi" düzenlemesinden yararlanmamasını da içeriyor.

Genel Kurul, 24 Ocak Salı günü 15.00-20.00, 25 Ocak Çarşamba ve 26 Ocak Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Anayasa Komisyonu, 26 Ocak Perşembe günü, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasına ilişkin teklifleri görüşecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 26 Ocak Perşembe günü yapacağı toplantıda, Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan tasarıları ele alacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, 25 Ocak Çarşamba günü AB Uyum Komisyonuna, AB standartlarında gıda güvenliği sisteminin hayata geçirilmesi için çıkarılan yasa ve hazırlanan yönetmelikler konusunda bilgi verecek.