İki ay içerisinde hayata geçirilmesi hedeflenen düzenleme ile çek kesen şahıs, malı aldığı kişiyi ikna etmek için temiz sicilini beraberinde getirecek. Böylece daha önce çeklerinde sorun olanlar ayırt edilebilecek.

Kamuoyunda tartışılan karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasına yönelik düzenleme Meclis`ten geçerken, ekonomi yönetiminin alacaklının hakkını korumaya yönelik yol haritası netleşti. Kredi Kayıt Bürosu`ndan çek kesen kişinin bilgileri alınabilecek. Bir firma sahibi aldığı mal karşılığında çek keserken alacaklıyı ikna etmek amacıyla şimdiye kadar kestiği tüm çeklerin dökümünü getirecek. Bankadan talep edilecek belgede çeki kesen kişinin şimdiye kadar kestiği tüm çeklerin hangisinin gününde, hangisinin gecikmeli ödendiği veya hangisinin ödenmediği görülebilecek. Sattığı ürünün karşılığında çek alan kişi de bu bilgilere göre hareket edecek. Edinilen bilgilere göre Kredi Kayıt Sistemi`nin çek kullanıcıları için aktif hale gelmesi süreci iki aya kadar tamamlanacak. Söz konusu sistem orta vadede her müşteri için not verir hale getirilecek. Türkiye Bankalar Birliği`nin (TBB) Risk Merkezi Yönetmeliği çalışmaları ise devam ediyor. Tüm kuruluşlar buradan risk almak istedikleri kişi ve şirketlere yönelik bilgileri de görebilecek.

Çek Kanunu`na ilişkin tartışmalar devam ederken finans sektörünün konuya ilişkin görüşü de netleşti. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, hapis cezasına ilişkin bölümle ilgili tartışmanın tarafı olmayacaklarını belirterek, "Yasa yapıcılar sormuşlardır, biz de kendi üyelerimizle bunu paylaştık, görüşlerimizi bildirdik. Yasa yapıcılar doğal olarak bizim görüşlerimizin bir bölümüne katıldı, bir bölümüne katılmadı. Bazen o işi yapamamak, kullandırmayı yasaklamak da son derece önemli bir müeyyidedir. Aslında çek bir ödeme aracıdır. Ama piyasa bunu bir kredilendirme aracı olarak görüyor. Biz bir müşteriye kredi verirken nelere bakıyorsak, o zaman çek alıp verirken de girişimcilerimizin o hassasiyetleri göstermesi lazım. Ekonominin sağlıklı yürümesi, karşılıklı tarafların edimlerini birlikte yerine getirmesiyle mümkündür. Burada biraz daha duyarlı ve basiretli davranırsak bir problem olacağını düşünmüyorum." dedi. Risk santralizasyon merkezinin işlevsel hale getirilerek girişimcilerin tereddüt ettiği konuların çözülebileceğini aktaran Aydın, bu konuda sivil toplum örgütleri, Kredi Kayıt Bürosu, Bankalar Birliği ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi.

haber ortak