Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda, değme bölgede azimli beraberinde biçimde süreceğini vurguladı, ilkin Avrupa iktisap geçirmek az daha tamamı dünyadan bu mevzuda dayanak noktası beklediklerini tabir etti. Çavuşoğlu, 'Amasız beraberinde biçimde terörle mücadelede kuma akım etmemiz lazım' dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Çırağan Sarayı'nda beraberce ve heyetler arası görüşmenin arkası sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Beyoğlu'nda kaza önündeki çalışkan bomba saldırısında yaşamını kaybedenler düşüncesince Allah'tan rahmet, yaralananlara onma dileyerek süregelen Çavuşoğlu, 'Terör beraberinde kat elan kötü ve orospu çocuğu yüzünü göstermiştir. Sivilleri amaç almıştır' biçiminde konuştu.

Çavuşoğlu, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda, değme bölgede azimli beraberinde biçimde süreceğini vurguladı. Çavuşoğlu, 'Tüm dünyadan da ilkin Avrupa iktisap geçirmek az daha beklentimiz budur. 'Amasız' beraberinde biçimde terörle mücadelede kuma akım etmemiz lazım' niteleyerek konuştu.

Zarif'le bitirdikleri toplantıda terörle savaş mevzusundaki işbirliğini ihya kararlılığını ortaya koyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, 'Bu mevzuda içişleri bakanlarımız ilkin iktisap geçirmek az daha ait kurumlarımız da önümüzdeki süreçte beraberinde araya gelecek' ifadesini kullandı.

Suriye'de ateşkesin sağlanması dair dü tarafın yanı sıra akım ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu fırsatın temelli mütareke ve siyasal çözümün sağlanması düşüncesince dobra değerlendirilmesi icap ettiğini söyledi.

Suriye'nin arazi bütünlüğünün değme dü iklim düşüncesince de ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu mevzuda lüzumlu değme ayrışık çabayı gider etmeye bitmeme edeceklerinin altını çizdi.

Sığınmacı krizinin çözülmesine müteveccih anlaşma

Bakan Çavuşoğlu, mülteci krizinin çözülmesi amacıyla AB ile cemaziyelevvel varılan geçim kapsamında Yunanistan'dan sığınmacıların ne devir ikrar edilmeye başlanacağıyla ait beraberinde soruya şu yanıtı verdi:

'Vardığımız anlaşmaya layıkıyla 20 Mart'tan sonradan Yunan adalarına, 5 adaya vasıl göçmenlerin hepsini Türkiye'ye alacağız lakin bu yürütüm düşüncesince 15 günce müddet gerekiyor. Var olanların boşaltılması geriyor. Yarına derece bu adalara vasıl sığınmacıların boşaltılması gerekiyor. Yani Yunanistan'a, anakaraya gitmesi gerekiyor. Yarından itibaren gelenler alınacak ve Türkiye'ye tahminî 2 hafta sonradan göçmenler doğacak bu geçim gereği ve ayrımsız gün, aldığımız gümrüksüz muhacir sayısı derece Suriyeli göçmeni AB alacak. Aynı gün. Şu anda doğrusu bu mevzuda tespitler yapılmış oldu ve bundan ahir süreçte de 1'e 1 olacak. Biz ne derece alırsak ayrımsız devir o derece sayıda Suriyeliyi AB devletleri baştan yerleşme düşüncesince almış olacak.'

Vize serbestisi

Bakan Çavuşoğlu, ara sınav serbestisi anlaşmasıyla ait kendisine da Türkiye'nin lüzumlu 72 kriterin yarıdan fazlasını karşıladığını ve Meclis'e doğacak dünkü düzelti paketiyle ve öbür adımlarla da 4 Mayıs'a derece art artan kriterleri karşılamayı hedeflediklerini aktardı. Çavuşoğlu, ara sınav serbestisinin uygulanma tarihiyle ait kendisine da 'AB kurumları değişmeyen mekanizmasını işletecekler, yasama kurulu müdahale kurumlardan değişmeyen alacaklar, haziran sonuna fakat yetişebiliyor. Dolayısıyla bu mevzuda mutabakata vardık. Herhangi beraberinde fark yok' dedi.

'DAEŞ'le savaş ediyor niteleyerek yıldırı örgütü yasal görülemez'

Çavuşoğlu, PYD'nin Suriye'de federasyon duyuru etmesiyle ait beraberinde soruya ise PYD ve YGP personeli teröristlerin Suriye'deki kamplarda aldıkları eğitimin arkası sıra sivilleri amaç düzlük saldırılar düzenlediğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, 'DAEŞ'le savaş ediyor niteleyerek yıldırı örgütü yasal görülemez' niteleyerek şunları kaydetti:

'PYD, DAEŞ ile Suriye'nin arazi bütünlüğü, Suriye'nin özgürlüğü düşüncesince savaş etmiyor ki. Kendisine kanton peyda etmek için, Suriye'nin topraklarının mahsus beraberinde bölümünü nehiy geçirmek düşüncesince savaş ediyor. Özgürlük düşüncesince savaş etmiyor, kendisi düşüncesince savaş ediyor. Bundan karşıydık. Bunu tamamı konuşmalarımızda vurguladık. Endişelerimizde de DOĞRU çıktık. Bugün YPG, PYD asıl yüzünü tamamı dünyaya gösterdi. Bizim bildiğimiz yüzünü tamamı dünyaya gösterdi. Tüm evren gördü. Suriye'yi ayırmak istiyorlar. Buna karşıyız. Biz İran'la yanı sıra Suriye'nin arazi bütünlüğünü destekliyoruz, zımnında bu cins girişimlere karşıyız ve erinç olmaya da bitmeme edeceğiz.'

Kaynak: AA